Упозорење због могућих опасности од поплава

16.01.2023.

Усљед најављених обилних падавина у сливном подручју горњег тока ријеке Дрине, очекује се раст водостаја ове ријеке и на подручју општине Ново Горажде.

Штаб за ванредне ситуације општине Ново Горажде од јуче је у константном засиједању, а одлуке о превентивном дјеловању се већ доносе. У склопу одбране најугроженијих домаћинстава и имовине обезбијеђене су одређене количине пијеска и осталог насипног материјала, врећа, лопата и чизама. Грађевинска механизација са којом располаже ЈКП „Ново Горажде“ је стављена на располагање Кризном штабу.

Препоручује се грађанима да своју имовину и домаће животиње склоне из зона које су у ранијим годинама биле поплављене усљед пораста водостаја ријеке Дрине или да их заштите од настанка штете на други погодан начин.

Поред раста водостаја ријеке Дрине, на подручју наше општине очекује се и изливање мањих бујичних водотока, те формирање клизишта. Грађанима се такође скреће пажња и на опасност и од ових непогода, те се препоручује да свако у непосредној близини своје имовине изврши чишћење шахтова, корита и канала бујичних водотокова, или да о њиховој евентуалној већој закрчености обавијести општински Штаб за ванредне ситуације , на бројеве телефона 058/430-095 и 065/953-627.

Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да смеће одлажу на прописан начин, на мјеста која су предвиђена за одлагање отпада, а све у сврху спречавања његовог неконтролисаног одлагања у потоке и остале водотокове.

Највећа количина падавина се очекује у уторак и сриједу, па се сматра да би ниво водостаја ријеке Дрине могао бити највисочији у сриједу увече и у четвртак.

Штаб за ванредне ситуације општине Ново Горажде саопштава да грађани не треба да брину и подлијежу било каквој паници, те да се сигурно неће поновити поплаве које су ово подручје задесиле током 2010. године, али да свакако треба бити на опрезу и у даноноћној приправности.