У сусрет Дану општине

20.04.2023.

Ове године, тачније 25. априла, се навршава 30 година од дана када је Народна скупштина Републике Српске, Законом о образовању  српске општине Горажде, основала нашу општину. Тадашња српска општина Горажде настала је као плод борбе за слободу српског народа из Горажда који је у посљедњем рату поднио велику жртву.

Од свог оснивања, општина је мијењала своје називе неколико пута, а од 2005. године носи назив општина Ново Горажде.

 

 

 

У склопу обиљежавања овог значајног јубилеја, општина Ново Горажде организује свечану академију, која ће се одржати 25.априла, у сали Основне школе „Вук Караџић“, са почетком у 19.00 часова.  Током академије, присутним званицама ће се обратити господин Бориша Јакшић, у својству лица које је непосредно учествовало у успостављању прве општинске власти и организацији живота на тек ослобођеним подручјима бивше општине Горажде, садашња начелница општине – госпођа Мила Петковић, те представници републичких власти.

 

 

 

Планирано је да током одржавања свечане академије буде приказан и кратки филм који се бави настанком наше општине, њеним развојем, актуелним стањем  и перспективама у будућности.

Статутом општине Ново Горажде, 25.април је одређен као нерадни дан за органе јединице локалне самоуправе, установе и предузећа чији је оснивач општина Ново Горажде.