Скупштина није конституисана

25.02.2021.

На данас одржаној конститутивној сједници Скупштине општине Ново Горажде није дошло до именовања Предсједника Скупштине, чиме би се сагласно одредбама Закона о локалној самоуправи сматрало да је скупштина и конституисана.

Према ријечима учесника сједнице, већ на првој тачки дневног реда – Именовање чланова Комисије за избор и именовање, група од седам одборника чланова политичких субјеката СДС, НДП, СДП БиХ, ДНС, УС и ДЕМОС је простим прегласавањем преосталих шест одборника извршила незаконито именовање чланова скупштинског радног тијела које је надлежно да предложи кандидата за предсједника Скупштине општине.

„Чланом 31 Пословника Скупштине општине Ново Горажде је прописано да састав радног тијела скупштине одговара и страначкој заступљености у Скупштини општине. У нашем конкретном случају, то значи да ова Комисија мора бити сачињена од два одборника СНСД-а, једног одборника коалиције СДА-СБиХ, једног одборника СДС-а и једног одборника из осталих политичких субјеката. Група од седам одборника је прегласавањем нас шест извршила другачије, незаконито именовање чланова Комисије за избор и именовање, јер том приликом није испоштована одредба важећег Пословника. Пошто је нас шест мишљења да је и сваки даљи рад на конституисању скупштине логично незаконит, ми смо ову сједницу напустили јер не желимо да учествујемо у незаконитим радњама“, изјавио је одборник Радослав Ђурђевић.

Проблеми на одржавању сједнице су настали већ приликом избора такозваног радног предсједништва које предсједава конститутивном сједницом до избора предсједника…

„Ми смо знали да њих седмеро неће хтјети поступити у складу са пословником и законом, јер су већ у уводу сједнице направили непотребну дискусију око избора такозваног радног предсједништва, те је све што се даље десило један очекиван ток догађаја“, истакао је одборник Фуад Машић.