Отворен Трећи сабор графичара „Теодор Љубавић“

19.06.2023.

У порти цркве Светог Ђорђа у Новом Горажду у суботу је уприличено свечано отварање Трећег сабора графичара „Теодор Љубавић“. Традиционална културна манифестација ове године је у знаку обиљежавања 500 година од штампања треће књиге настале у Горажданској штампарији – Молитвеника, тако да је и тема свих радова изложених на Сабору управо ова књига. С обзиром на лоше временске услове који су били присутни током читавог дана, сама изложба уприличена је у унутрашњости цркве.

Учешће у Трећем сабору узели су сљедећи еминентни графичари: Љиљана Арсић, Владимир Влајић, Бојан Бикић, Милан Крајновић, Бојан Оташевић, Милена Максимовић Ковачевић, Михаило Ракита, Весна Стајчић, Вида Стефановић, Зоран Тодовић и Славко Тушевљак.

Част да свечано отвори овогодишњи Сабор припала је Оливери Вукотић, историчарки умјетности из Београда:

„Горажданска штампарија је колијевка српске штампане ћириличне технологије. После Цетињске, најстарија је на овим просторима, говори о ширини видика и визионарској улози Божидара Љубавића-Горажданина и његових синова Ђурађа и Теодора. Она утемељује национални код, у њој су се његовали духовност и писменост, а слова која су коришћена  оригиналан су рад Ђурађа Љубавића и његовог брата Теодора.“

Излагач и графичар из Бањалуке, Михајло Ракита, каже да би у земљама свијета са развијеном културом јубилеј 500 година од штампања једне књиге био грандиозно прослављен уз учешће еминентних стваралаца из ове области:

„И овај трећи Сабор графичара организовала је само општина Ново Горажде што је недопустиво и што иде на душу широј друштвеној заједници.“

Присутнима се обратио и професор Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче, Отац Дарко Ђого:

„Вријеме у којем обиљежавамо овогодишњи јубилеј и вријеме у којем је штампан „Молитвеник“ имају доста тога заједничког. Прије 500 година, након пада Цариграда, Београда и Смедерева под османлијску власт, када се чинило да су српска духовност и постојање српског народа у опасности од престанка свог даљег постојања, браћа Љубавић су се одважили и основали своју штампарију како би сачували Православље и српство,  оставивши будућим генерацијама траг наше културе и писмености. Њихов рад и труд морају нам и данас бити водиља ка опстанку…“

С обзиром на пословично узак круг људи који посјећују овакве културне манифестације, може се рећи да је Трећи сабор графичара „Теодор Љубавић“ привукао велику пажњу и да је његово отварање пропраћеног од стране великог броја грађана.

Отварање Сабора је пропраћено и од стране релевантних телевизијских кућа, чиме ће о овој културној манифестацији бити упознати и грађани Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Другог дана Сабора, у сали за сједнице Скупштине општине Ново Горажде уприличен је и својеврстан научни округли сто на тему „Графика – некад и сад“. У оквиру округлог стола присутним учесницима и гостима приказан је и документарно-играни филм режисера Сњежана Лаловића у издању Кинотеке Републике Српске: „Печат браће Љубавића“, који се бави оснивањем и радом Горажданске штампарије

Радови настали поводом трећег саборовања графичара биће изложени у цркви Светог Ђорђа наредних седам дана.