Обављен помен парастос на Троврху

20.08.2019.

Данас је на брду Троврх изнад Горажда одржан помен парастос за  припаднике Горажданске бригаде Војске Републике Српске који су током посљедњег одбрамбено отаџбинског рата своје животе оставили на овом мјесту.

Двадесети август се узима као дан одржавања парастоса из разлога што су тог дана 1992. године припадници такозване Армије БиХ заробили, па потом свирепо убили, осморицу српских војника. Његош Ћеха, Ђоко Ласица, Бошко Ласица, Бранислав Тодоровић, Будимир Тодоровић, Тијослав Радовић, Ратомир Клачар и Којо Вуковић су на данашњи дан 1992. заробљени и одведени у непознатом правцу, а за тијелима многих од њих се и даље трага.

На Троврху је у периоду од неколико дана страдало укупно 14 бораца Горажданске бригаде Војске Републике Српске.

Помену су присуствовали чланови породица бораца који су погинули на Троврху, чланови и руководство Општинске борачке организације Ново Горажде, као и представници општине Ново Горажде.

Према ријечима Витомира Мастила, предсједника Општинске борачке организације, задатак бораца који су погинули на Троврху је био у штићењу важног релејског предајника стационираног на овој коти, а не дејствовање према непријатељским положајима у рејону Горажда. Сви су заробљени на превару, јер им је обећано да им се ништа неће догодити и да ће им животи бити поштеђени.

Починиоци овог ратног злочина су познати полицијским и судским органима власти, али до данашњег дана нико од њих није одговарао за учињена недјела.