Одржан је осамнаести Сабор старог пјевања у Срба

21.06.2021.

Након једногодишње паузе, условљене пандемијом вируса Корона, јуче је у порти Цркве Светог Ђорђа у Новом Горажду одржан осамнаести по реду Сабор старог пјевања у Срба, традиционална културно-забавна манифестација која окупља женска и мушка пјевачка друштва, а која његују обичаје старог српског изворног пјевања.

Усљед и даље важећих мјера борбе против пандемије, овогодишњи Сабор је одржан под нешто измијењеним условима. Наступ учесника је био ревијалног, а не такмичарског карактера, а учесници су умјесто диплома за освојена одличја добијали захвалнице за учешће на Сабору. Такође, одржавање Сабора је карактерисао знатно мањи број посјетилаца него ранијих година, али то није умањило драж такмичења. Напротив.

У овогодишњем Сабору, учешће је узело укупно 23 пјевачке групе, те неколико самосталних инструменталиста. Дошли су из разних крајева Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Након њиховог ревијалног наступа, услиједио је заједнички ручак и дружење.

По осамнаести пут, организатор Сабора старог пјевања у Срба је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Новог Горажда. Одржавање Сабора су помогли „Мачар Секјурити“ из Београда и општина Ново Горажде.