Обиљежено 30 година од погибије Пожежана

16.05.2022.

Делегација Општинске борачке организације Ново Горажде је у петак, 14. маја 2022. године, посјетила општину Пожега, те положила цвијеће и прислужила свијеће на спомен обиљежје шесторици становника Пожеге који су прије тачно 30 година своје животе изгубили на територији општине Ново Горажде као припадници једине регуларне војске која је у том тренутку дјеловала у грађанском рату у Југославији.

Наредног дана, 15.05.2022. године, делегације општине Пожега коју су чинили представници локалне власти, борачке организације, те чланови породица страдалих војника посјетили су мјесто погибије на локалитету Каменолом у општини Ново Горажде, гдје је такође положено цвијеће и запаљене свијеће на споменику подигнутом на овом мјесту.

Општина Ново Горажде и народ Новог Горажда ће се вјечно сјећати и помињаће Пожешке војнике који су своје животе дали у  одбрани уставно-правног поретка бивше Југославије, али и српске нејачи на подручју Горажда. Своје животе, тог 14. маја 1992. године, дали су: Гордан Гордић, Радивоје Лубинић, Спасоје Миковић, Вељо Петровић, Војин Смиљанић и Раденко Рудовић, а убијени су у засједи као припадници Југословенске народне армије од стране паравојних формација такозване „Армије БиХ“. Одлуком Скупштине општине Ново Горажде, споменик страдалим Пожежанима је уврштен на листу спомен обиљежја од посебног значаја за општину Ново Горажде.

У склопу обиљежавања поменутог датума, већ дужи низ година се у Пожеги организује и меморијални куп у риболову, на којем се редовно такмиче и риболовци из Новог Горажда. Ове године, новоформирано Удружење спортских риболоваца „Ново Горажде“ је у екипном пласману заузело седмо мјесто, од укупно 17 екипа колико их је учествовало на Меморијалу. Појединачно гледајући, највише успјеха је имао Влатко Радовић, који је у дициплини „Лов рибе удицом на пловак“ освојио високо друго мјесто.