Обиљежено 30 година од ослобођења општине Ново Горажде

18.04.2024.

На платоу испред централног спомен-обиљежја у општини Ново Горажде, обиљежено је 3о. година од ослобођења оштине, на коме је присуствовао велики број грађана и званица.

На овај велики дан за нашу општину, започело је ослобођење наше општине, и постављен камен темељац за касније формирање општине Српско Горажде.

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац рекао је да Србе данас хоће да окриве да су геноцидан народ, те упитао зашто нико није иницирао резолуцију о геноциду над Србима у Сарајеву?“Колико је Срба побијено у Сарајеву, у разним логорима, шта је са тим људима? Срби никад нису хтјели рат, хтјели су мир. Лажним оптуживањима за геноцид и данас покушавају да уруше Републику Српску и нашу слободу“, истакао је Шеховац у Новом Горажду гдје је данас обиљежено 30 година од ослобођења ове општине у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Шеховац је позвао на слогу све политичке факторе у Републици Српској да забораве у којој су политичкој партији и да буду јединствени у ставу када је ријеч о Српској. „Ни 1992. године нисмо питали у којим смо партијама, него смо се сви борили за слободу, да одбранимо Републику Српску. Борци Војске Републике Српске нису се борили за паре, већ за слободу, породице, дјецу, да сачувају куће, имања, ћирилицу. Само јединствени можемо је и данас сачувати“, поручио је Шеховац.

Предсједник локалне Борачке организације Витомир Мастило рекао је да је на данашњи дан Горажданска бригада ослободила дио општине на којој је формирана општина Српско Горажде, те да су многи за то положили своје животе. „Међу њима је и мајор Добро Станишић. Својом погибијом поставио је камен темељац између Републике Српске и Федерације БиХ. Многи су узидали животе у темеље ове општине, а и ово спомен-обиљежје упућује нас на слогу, да будемо сложни и јединствени“, истакао је Мастило. Он је нагласио да је Србе скупо коштала слобода и да је зато треба чувати, његовати и пренијети на покољења.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић изјавила је да су Срби из Горажда поднијели много патње, суочили се са великим изазовима, те својим животима успјели да одбране достојанство и част. „Вођени истинском снагом да одбранимо животе и достојанство својих предака и потомака, организовањем у Горажданску бригаду, снажну формацију Војске Републике Српске, успјели смо да створимо ово што данас имамо. Сав терет наши храбри борци су поднијели на плећима“, истакла је Петковићева. Она је нагласила да је хиљаду војника у Горажданској бригади, под командом начелника бригаде Добра Станишића, бранило и одбранило животом, оно што се данас зове Република Српска. На централно спомен-обиљежје вијенце су положили представници општине Ново Горажде, те Борачке организације општине и Републике Српске.

 

НОВО ГОРАЖДЕ, 17. АПРИЛА /СРНА/