Наша Општина постала чланица међународне организације „Градоначелници за мир„

20.01.2021.

Општина Ново Горажде је од 01. јануара ове године  пуноправна чланица угледне међународне организације „Градоначелници за мир„ (Mayors for Peace).

Чланством у овој Организацији, која је основана 1982. године и која окупља  8.002 општина и градова из 165 земаља свијета, општини Ново Горажде омогућава се повезивање и сарадња са локалним заједницама широм свијета, као и приступ разним програмима.

Сједиште организације „Градоначелници за мир„ налази се у јапанском граду Хирошими, међународном симболу мира и наде, граду на који је бачена прва атомска бомба крајем Другог свјетског рата, 1945. године, усмртивши више од 140.000 људи.

Мисија „Градоначелника за мир“ је да допринесу постизању трајног свјетског мира. Залажу се за потпуно укидање нуклеарног оружја блиском солидарношћу међу општинама и градовима чланицама и настоје да ријеше есенцијална глобална питања попут глади и сиромаштва, избјеглица, кршења људских права и деградације животне средине.

Активности повезивања  општине Ново Горажде и организације „Градоначелници за мир„ проведене су у сарадњи са  амбасадором  Босне и Херцеговине у Јапану, Синишом Берјаном.