25 мини рачунара из пројекта „1000 за будућност“

09.06.2020.

Општини Ново Горажде, као изразито неразвијеној Општини је припало 25 рачунара „Rаpsberry Pi 4“ и 5 212 3G rutera, из пројекта „1000 за будућност“ који је спровело Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, који је и иницијатор ове акције, истиче да је тиме завршена заправо прва фаза овог пројекта.

„У протеклих тридесет дана подијелили смо 1.000 рачунара, 212 3Г рутера, 330 штампаних приручника и креирали и пустили у рад едукативни сајт 1000забудуцност.орг. Убрзо покрећемо активности на осмишљавању и реализацији друге, масовније и амбициозније фазе. Велико хвала нашим друштвено одговорним компанијама на овој донацији са надом да ћемо и даље сарађивати на реализацији овог племенитог циља. Нашим ђацима желим срећу у будућем раду и животу. Желим да вјерујем да смо им бар мало помогли у избору занимања будућности“, истиче Рајчевић.

„У следећем периоду ће се одлучити о датуму подјеле рачунара ученицима ОШ „Вук Караџић“, а то ће вјероватно бити прије почетка школске године 2020-2021. године  уз адекаватан курс о кориштењу и намјени ових специјализованих мини рачунара“,  изјавила је начелница Новог Горажда Мила Петковић.