Засједао Форум за безбиједност

21.12.2023.

Форум за безбиједност заједнице и безбиједност саобраћаја у општини Ново Горажде је данас одржао своју редовну сједницу, са посебним акцентом на наступајуће празнике и потенцијалну опасност од употребе пиротехничких средстава.

Стање безбиједности заједнице и безбиједности саобраћаја на подручју општине Ново Горажде је оцијењено као генерално добро. Такође је оцијењено да је овај ниво безбиједности у великој мјери продукт унапређења видео надзора на подручју Општине, али и ефикасног рада службеника полицијске станице Ново Горажде који су у протеклој години били суочени са неколико јаких изазова у погледу вршења својих дужности.

На састанку је апострофиран проблем минских поља на подручју општине, односно проблеми са којима се службена лица суочавају у свом дјеловању на подручјима ових минских поља, нарочито у такозваној „црвеној зони“. Конкретно, највећи проблем у пракси представља крађа шумских сортимената унутар минских поља. У вези са проблемом минских поља повезан је и проблем честог проналажења неексплодираних минско-убојитих средстава поред кућа и парцела које становништво свакодневно користи, тј. ван обиљежених минских поља. Наглашено је да је сарадња са  Републичком управом цивилне заштите и БХ МАК-ом на овом пољу јако добра и у будућем периоду су свакако планиране бројне активности на деминирању терена и уклањању мина у Новом Горажду.

Форум апелује на малољетне грађане да се током наступајућих Новогодишњих и Божићних празника суздрже у потпуности од употребе петарди, ватромета и других пиротехничких средстава, а на родитеље и остале пунољетне грађане да у највећој мјери смање његово кориштење, односно користе га на безбиједан и прописан начин. Службеници ПС Ново Горажде су у протеклом периоду обавили предавање у Основној школи „Вук Караџић“ у Новом Горажду, те ученицима подијелили промотивни материјал који има за циљ упознавање школараца о опасностима које може да проузрокује употреба пиротехничких средстава.

Осим поменутих тема, припадници Форума су се позабавили и проблемом говора мржње на друштвеним мрежама и дезинформацијама које су у протеклом периоду биле пласиране у бројим медијима. Наведен је примјер ексхумације код Цркве Светог Георгија у Доњој Сопотници, односно бројне погрешне информације које су у данима након извршене ексхумације објављиване у дијелу медијског простора, те говора мржње појединаца који је проистекао из таквих натписа. Форум је посебним закључком позвао надлежне институције да реагују у складу са законским овлашћењима према свим чиниоцима јавног мњења за које се након извршене анализе посмртних остатака утврди да су свјесно пласирали неистине у медијском простору и на тај начин проузроковали бројне коментаре посјетиоца друштвених мрежа који су за циљ имали ширење мржње.