Влада Јапана финансијски подржава деминирање у Новом Горажду и Босанској Крупи

09.03.2018.

Грант уговор потписали су данас, у згради Амбасаде Јапана у Сарајеву, отправник послова Амбасаде Јапана Акихито Теруучи и Томаж Ловренчић, директор организације ИТФ – Унапређење људске сигурности, која ће провести тај пројект. Амбасада САД у БиХ, такође, пројекат суфинансира у износу од око 18.500 еура.

Отправник послова Амбасаде Јапана Акихито Теруучи казао је да ће имплементацијом тог пројекта бити очишћено више од 300.000 квадратних метара земљишта загађеног минама у Новом Горажду и Босанској Крупи те ће их потом предати локалном становништву на кориштење.

По његовим ријечима, Јапан је досад осигурао више од 9,3 милиона евра (више од 18 милиона КМ) за хуманитарне пројекте деминирања у Босни и Херцеговини, укључујући пројекат који је данас потписан.

– Очекујем да ће овај пројекат допринијети побољшању сигурности окружења локалном становништву те створити боље услове повратка избјеглица и расељених особа који се баве пољопривредним и другим активностима – нагласио је.

Начелница Општине Ново Горажде Мила Петковић нагласила је да мине и неексплодирана убојита средства, заостала из ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека, представљају велики проблем становништву општине Ново Горажде, а посебно су од мина угрожена дјеца. Каже да су се у протекле двадесет двије године на подручју општине Ново Горажде десила четири минска инцидента у којима су погинуле три особе; двије су теже повријеђене, а једно дијете је остало трајни инвалид.

До сад је извршено деминирање на површини од 345.000 м2. Општина Ново Горажде има још 86 локација за деминирање, укупне површине 5,47 км2, од којих су као приоритете за ову годину дефинисали десет локација које служе одрживом повратку и налазе се до 500 метара од стамбених јединица повратника у ту општину.

Начелник Општине Босанска Крупа Армин Халитовић каже да је та општина готово у потпуности деминирана средина, што је успјех, с обзиром на чињеницу да је једна од најразрушенијих локалних заједница у БиХ, на интензивна ратна дешавања у самом средишту и њеним рубним подручјима.

Више од два милиона квадратних метара је сада сигурне површине, док је сумњиве површине (и то у руралним предјелима) око 23 квадратна километра. Као најважније истиче то да су куће и окућнице очишћене готово у потпуности, чиме је осигуран повратак становника.

– Све је то захваљујући активностима које се у континуитету проводе, од завршетка рата. Много је пројеката које смо ми имплементирали, али и оних који су реализовани уз помоћ организација (претежно страних), амбасада понајвише Њемачке, а ево сад на наше задовољство и Јапана – истакнуо је Халитовић.

Он наглашава да је и Општина Босанска Крупа мине одавно препознала као проблем, велику пријетњу по живот грађана, кочницу за развој пољопривреде и због тога чини све што је у њеној моћи да то подручје учини сигурним.

– У буџету сваке године предвиђамо новац за деминирање, односно суфинансирање пројеката такве врсте. Чинићемо то све док у Босанској Крупи не буде ни метар ризичне површине, па ни пољопривредне ни шумске, које су тренутно најкритичније – нагласио је Халитовић.

Ријечи захвалности за сарадњу изразио је данас и Томаж Ловренчић, директор ИТФ хуманитарне организације коју је основала Влада Словеније и дугогодишњи је партнер Амбасаде за пројекте деминирања у БиХ. Ове године ИТФ обиљежава 20. годишњицу постојања.

Вршилац дужности директора БХ МАЦ-а Саша Обрадовић подсјетио је на податак да, по посљедњим процјенама, у БиХ још око 1.064 км квадратна због мина сумњивог подручја што угрожава животе више од 500.000 становника. Ове године, на срећу, није било жртава. Прошле године забиљежено је седам страдања (три погинула, четири повријеђена). Од тог броја, два инцидента догодила су се ван сумњиве минске површине, гдје су становници пронашли одбачена минско- експлозивна средства.

У периоду од краја рата у БиХ је од мина повријеђено више од 1.640 особа.

Јапан је на билатералном нивоу један од највећих донатора у БиХ. Унутар различитих врста, помоћ Јапана у БиХ је достигла износ од око милијарду КМ у протеклих 20 година, која покрива виталне секторе као што су деминирање, примарна здравствена заштита, образовање, водоснабдијевање, пољопривреда, заштита околине, инфраструктура. Јапан ће, како је најављено, наставити подржавати БиХ с циљем доприноса социоекономском развоју у тим кључним областима.