Васкршња туцијада – уз измијењена правила

22.04.2019.

Овогодишња Васкршња туцијада у Новом Горажду, четрнаеста по реду, одржаће се традиционално на највећи хришћански празник – Васкрс.

Према ријечима Драгице Стојковић, члана СПКД „Просвјета“ Ново Горажде, које је и организатор овогодишње Туцијаде, пријава такмичара и сама манифестација ће се одржати у порти храма Светог Ђорђа непосредно након јутарње црквене литургије која почиње у 6.00 часова.

Стојковић је додала и то да се овогодишња правила разликују од претходних правила Туцијаде, јер ће као јаја за туцање моћи да се користе само она јаја која за ову сврху обезбиједи Црквена општина горажданска и која ће бити изложена у порти. Свако јаје ће имати свој број, а учесници у туцању јајима ће такође извлачити бројеве и на тај начин добијати јаја за учешће. Жеља нам је да на овај начин спријечимо евентуалне нерегуларности приликом такмичења којих је вјероватно било у претходним годинама, додала је она.

Пропозиције такмичења за најљепше ишарано јаје остају непромијењена.

Ову манифестацију већ традиционално организују црквена општина горажданска и СПКД „Просвјета“ Ново Горажде, уз покровитељство општине Ново Горажде.