Усвојен Нацрт буџета, стипендираће се студенти

07.12.2018.

Данас је одржана тринаеста редовна сједница Скупштине општине Ново Горажде.

Одборници су већином гласова усвојили Нацрт плана буџета општине Ново Горажде за 2019. годину, у износу од 1.942.660,00 КМ. Нацрт буџета је упућен на јавну расправу која ће се окончати најкасније за десет дана од дана његовог усвајања.

Усвојена је и Одлука о стипендирању студената са подручја општине Ново Горажде, којом је прописано да ће начелник Општине јавним конкурсом утврдити број стипендија у износу од 1.000,00 КМ, а исплата  ће се вршити у десет једнаких мјесечних рата. Према Нацрту буџета за наредну годину, укупан износ средстава расположивих за стипендирање студената износи 10.000,00 КМ, што значи да према овом документу, у текућој школској години, право на стипендију може остварити укупно 10 студената. Критеријуми који ће се примјењивати приликом рангирања студената у поступку додјеле стипендије су прописани усвојеном Одлуком, а иста ће бити објављена на овом сајту. Одлука о стипендирању студената са подручја општине Ново Горажде усвојена је једногласно, а ово је први пут послије неколико година да Општина стипендира студенте.

Већину одборничких гласова добила је и Одлука о висини пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Ново Горажде. Према истој одлуци, пореска стопа за опорезивање непокретности остаје иста као и претходних година, а она ће износити 0,06% и примјењиваће се и за непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност.

На данашњој сједници Скупштина општине је усвојила и Извјештаје о раду Правобранилаштва РС за општину Ново Горажде, за 2017. годину, Извјештај о стању пољопривреде и сточарства на подручју општине Ново Горажде у 2017. години, као и Извјештај о стању занатско предузетничких и друштвених дјелатности на подручју општине Ново Горажде у 2017. години.