У Новом Горажду промовисана књига Зорана Хелете, „Горажде у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца (1918-1929)“

17.02.2020.

 

ОЖИВЉАВАЊЕ ЗАВИЧАЈНЕ ИСТОРИЈЕ

Ново Горажде – У сали општине Ново Горажде, у суботу, 15. фебруара 2020.године, промовисана је изузетно значајна књига која освјетљава дио историје Горажда између два свјетска рата, под насловом „Горажде у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца (1918-1929)“, аутора Зорана Хелете, магистра историје изБијељине, иначе рођеног горажданина. Промпоција ове књиге, чији издавач је Удружење историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“, штампане 2019. године када је бројним свечаностима обиљежен јубилеј 500 година „Горажданске штампарије“, побудила је велико интересовање гораждана, међу којима је био добар број расељених у градовима Републике Српске и Србије, па чак и из Европе.

Отварајући промоцију, модератор Томислав Чарапић је нагласио „да су нам овакве књиге итекако значајне, како би се отргнула од заборава историја овог краја и Срба у њему“. Осврћући се на књигу Зорана Хелете, професор књижевности Славко Топаловић је нагласио да „она буди лијепа сјећања на предратно Горажде“, истичући да нас аутор враћа у завичај, презентујући нам заборављене и изузетно значајне податке из овог развојног периода, додајући да и он има припремљене записе завичајних сјећања, који чекају објављивање. Хелета зналачки презентује мукотрпно скупљене податке из музеја и књига разних аутора, обједињујући их у књигу од 260 страница релевантне и историјски потврђене истине о занимљивом периоду у историји Горажда, након завршетка Првог свјетског рата па до 1929. године. -Тада Горажде, попут бројних градова у БиХ, доживљава велике развојне промјене, након укидања феудализма и окреће се парламентаризму, када грађани по први пут користе изборно право, које је, на жалост, суспендовано увођењем диктатуре 1929. године, појасни је Хелета.

Он је нагласио да ова књига представља његову завичајнуј историју, засновану на документацији из Архива БиХ у Сарајеву и Архива Југославије у Београду,
текстовина из штампе тог периода и бројним историјским књигама разних аутора. -У Краљевину СХС Горажде улази са тешким посљедицама из Првог свјетског рата, са великим страдањем становништва, посебно српског, великом материјалном штетом и трајно нарушеним међунационалним и међувјерским односима, што ће се итекако одразити на политику, привреду и културу, истакао је Хелета и додао да је књига подијељена на поглавља: политичке и привредне прилике, просвјету и културу, те развој здравства, за кога констатује да је било солидно, „ јер је Горажде у том периоду било један од ријетких градова у БиХ са изграђеним водоводом и канализацијом, те болницом среског и обласног статуса“. На промоцији је поздрављена иницијатива да општина Ново Горажде оснује скроман фонд који би подстицао бројне ауторе да скупљају грађу и објављују књиге сличног садржаја како би се употпунила завичајна збирка Народне библиотеке „Божидар Горажданин“ у овом граду.

Зоран Хелета је подсјетио да „још има простора за додатно истраживање историје Горажда из овог периода“, најављујући рад на новој књизи која ће обухватити Горажде од 1929. године до почетка Другог свјетског рата, у коме су, као и у Првом свјетском рату, овдашњи Срби имали велике жртве. Прве примјерке књиге аутор је даривао начелници општине Ново Горажде, Милој Петковић и директорици овдашње Библиотеке, Бобани Видаковић. Он је најавио промоције ове књиге у Вишеграду и Рогатици, у којима данас живи велики број расељених Срба из предратног Горажда.

Славко Хелета