Ситуација са вирусом COVID-19 није нимало наивна

13.03.2020.

Ових дана, већина свјестких медија је заокупирана само једном темом – „Корона“ вирусом.

До јучерашњег дана се корона вирусом у свијету заразило 133.181 особа, док је број активних случајева 59.333. Од тога 90 одсто (53.410) има блажи облик болести, док је 10 одсто (5.923) у критичном стању. Од корона вируса се, закључно са данашњим даном, опоравило 66.943 обољелих широм свијета.

Смртност овог вируса, према извјештајима Свјетске здравствене организације је 6 одсто, а проширио се на територију 125 земаља.

Земља у којој је највећи број заражених је Кина у којој, према јучерашњим подацима има 14.801 болесних, а до сада се опоравило 62.826 људи. У Кини је од посљедица корона вируса умрло 3.169 људи, а укупан број заражених од почетка епидемије већи је од 80.796. Ипак, посљедње информације из Кине говоре да је након готово три мјесеца ова држава скоро у потпуности искоријенила злокобни вирус, јер број новозаражених у епицентру настанка вируса јуче није прешао двоцифрену ознаку.

У Италији пак, ситуација са корона вирусом је доста алармантнија, а статистичке бројке и подаци о броју заражених, излијечених и преминулих се мијењају из часа у час. Ситуација није свијетла ни у Ирану, Јужној Кореји, Шпанији…

Свјетска здравствена организација званично је прекјуче прогласила пандемију коронавируса.

„Процијенили смо да корона вирус може бити означен као пандемија“, саопштио је у Женеви шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је рекао да је СЗО „дубоко забринута алармантним нивоима ширења и јачином“ епидемије.

„Пандемија није ријеч коју користимо олако или безбрижно“, поручио је Гебрејесус на конференцији за новинаре.

Упозорио је и на „алармантни ниво недјеловања“.

По њему, Вирус је можда и највећа појединачна пријетња опстанку човјека.
Он је поново позвао државе да предузму агресивне радње у покушају сузбијања ширења корона вируса.

„Све земље и даље могу да промијене ток ове пандемије ако открију, тестирају, лијече, изолују и траже одакле потиче и мобилишу свој народ у одговору“, навео је шеф СЗО.

Уколико сте боравили у подручју у којима има случајева инфекције изазване новим корона вирусом, у циљу спрјечавања преношења инфекције у Републици Српској, али и у циљу заштите Вашег здравља, дужни сте да предузмете сљедеће мјере:

– у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном мјесту или на јавним мјестима,

– ако осјетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избјегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете.

Из Дома здравља у Новом Горажду објављено је да оваква лица НИ У КОМ СЛУЧАЈУ не долазе у просторије здравствене установе, како се евентуалним присуством вируса не би створили услови за његово ширење на најосјетљивије категорије становништва. Из ове установе даље поручују да су иста лица дужна позвати телефонске контакт бројеве у Дому здравља (058/430-210, 065/898-930). Такође, сви пацијенти који имају већ заказан љекарски преглед у Дому здравља, или им је потребан рецепт за лијекове, дужни су претходно позвати горе поменуте телефонске бројеве.

У циљу превенције и контроле ширења вируса корона Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство о начину чишћења и мјерама дезинфекције возила јавних превозника, уз препоруке да се појачају мјере чишћења и одржавања хигијене.

Препоручују се средства за дезинфекцију на бази натријум хипохлорита, глутаралдехида, изопропанола и натријум хлорида, која су, како наводе из Института за јавно здравство Српске, дјелотворна за уништавање вируса корона, док се средства на бази алкохола препоручују за дезинфекцију металних површина.

-Све методе које се користе за дезинфекцију морају да буду у складу са интерним упутствима возила које се дезинфикује, док је за дезинфекцују потребно користити средства која дјелују на вирусе, према упуствима произвођача-наводи се у препорукама Института за јавно здравство Републике Српске.

Из овог Института савјетују детаљну дезинфекцију сједишта, прозора, наслона за руке, столића, сигурносних појасева, контролних табли за освјетљење и вентилацију, као и свих пластичних и металних површина у возилима.

Општина Ново Горажде, у складу са препорукама Владе Српске о сузбијању ширења корона вируса, предузела је мјере дезинфекције јавних објеката и возила јавног превоза.

У сарадњи са Домом здравља у Новом Горажду, а у случају потребе хитног збрињавања заражених пацијената и указивања неопходне љекарске помоћи, обезбијеђена је једна просторија у коју би се смјештала лица заражена корона вирусом. У питању је просторија са засебним улазом, чиме  се спречава контакт са особљем и осталим пацијентима.

На сљедећем линку се може преузети упутство о начину чишћења и мјерама дезинфекције возила јавних превозника:

https://komorars.ba/uputstvo-za-dezinfekciju-i-ciscenje-vozila/