Радови на регулацији Зидинског потока се одвијају планираном динамиком

31.12.2020.

 

Пројекат уређења Зидинског потока проводи се у насељеном мјесту Зидине.

Осим саме регулације потока,  ријешено је  и неколико канализационих извода, односно прикључена су на канализациону мрежу бројна домаћинства из насеља Зидине  уз помоћ општине Ново Горажде.

Пројекат уређења Зидинског потока се спроводи у склопу већег Пројекта управљања сливом ријеке Дрине на западном Балкану који је заснован на споразуму између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој, те Одлуке Владе Републике Српске о прихватању донаторских средстава за имплементацију цјелокупног пројекта.

Укупна вриједност пројекта је око 200.000,00 КМ.

Меморандум о разумијевању који се тиче споразума о финансирању Пројекта потписан је између Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Јавне установе „Воде Српске“ и Јединице за координацију пољопривредних пројеката, те општине Ново Горажде као крајњег корисника.

Одлуку о провођењу поступка набавке и одлуку о додјели уговора извођачу радова, те именовање надзорног органа, извршило је горе поменуто Министарство. За извођача радова је одабрано предузеће „Кесо градња“ из Зворника.

Мјештани насеља Зидине су још у мјесецу јулу, кроз десетодневну јавну расправу, исказали одушевљење што ће се њихов поток коначно „укротити“, јер је овај водоток у више наврата приликом бујичних поплава знао да нанесе велику штету њиховим имањима, док је у љетним мјесецима представљао уточиште за бројне гмизавце.

 

Иначе, Зидински поток још од  1952. године има дефинисану своју парцелу која је сада  власништву ЈУ „Воде Српске“, јер је тада  први пут регулисан, а затим је и за потребе акумулације ХЕ „Вишеград“  предметни поток други пут регулисан  1982.године, за што је израђена и пројектна документација.

Окончање радова на регулацији Зидинског потока је планирано за мјесец април 2021. године.

У наредном периоду, планирано је и извођење радова на регулацији потока Сурдук, а исти радови ће такође бити засновани на Меморандуму о разумијевању који се тиче споразума о финансирању Пројекта управљања сливом ријеке Дрине.