Опростити се мора, али заборавити не смије

27.08.2019.

Данас је одржаним помен парастосом обиљежена 27. годишњица од највећег страдања горажданских Срба у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату.

На данашњи дан, 1992. године, у мјесту Кукавице поред Рогатице, извршен је један од најтежих ратних злочина почињених на простору некадашње Босне и Херцеговине. Колона од готово стотину цивилних возила у којој су се кретали дјеца, жене, старци и остали цивили, нападнута је из засједе од стране припадника такозване Армије БиХ, којом приликом је убијено 27 лица, а њих око 80 је теже или лакше рањено.

Не постоје ријечи које би биле адекватне да опишу овај злочин. Након што су опкољени Срби Горажда одлучили да своју нејач повуку са лијеве обале ријеке Дрине, старим путем преко горажданске Јабуке, преко Месића и Рогатице према ослобођеној територији Романије, командни кадар такозване Армије БиХ им је на том путу направио организовану засједу чији је циљ био побити што више војно неспособног и беспомоћног српског становништва. Најмлађе жртве овог покоља, Далибор Матовић и  Радисав Ђурђевић су у том моменту имали навршених 11, односно 12 година живота, док је најстарији од њих, Васо Самарџија, убијен са својих 83 године живота.

Након извршеног масакра, тијела убијених су на локацији Кукавица остала да леже наредних мјесец дана, из разлога што су припадници тзв Армије БиХ својим војним дјеловањем онемогућавали приступ њиховим породицама које су имале намјеру да сахране своје ближње.

Најбизарнији детаљ везан за овај ратни злочин и највеће ругање српским жртвама, учињено је од стране Оскаром награђеног редитеља Даниса Тановића, који је снимак убијених Срба у једној од сцена свог филма „Ничија земља“ представио као злочин над другом зараћеном страном у посљедњем ратном сукобу.

Представници општине Ново Горажде, на челу са начелницом, Милом Петковић, одали су данас својим присуством, те полагањем вијенца и прислуживањем свијећа, почаст убијеним горажданским Србима. Помен парастосу су, поред општинских званичника, присуствовали и чланови породица убијених Срба, општинске борачке организације Рогатице и Новог Горажда, представници регионалног удружења Борачке организације Републике Српске, те представници општине Рогатица.