Одржана манифестација „Дан књиге у порти цркве“

11.09.2019.

У порти цркве Св. Ђорђа у Новом Горажду јуче је по трећи пут одржана активност под називом „Дан књиге у порти цркве“.

Ове године, тема ове манифестације била је Горажданска штампарија и велики овогодишњи јубилеј, 500 година њеног постојања.

Добродошлицу и поздравну поруку упутио је јереј Михајло Андрић, парох цркве Св. Ђорђа у Новом Горажду, који је говорио о значају писане ријечи, која чини човјека човјеком, која може да загрли читав свијет и све људе.

О значају и култури Горажданске штампарије и књига које су се штампале у истој, говорила је директорица ЈУ Народна библиотека „Божидар Горажданин“ Бобана Видаковић. Она је истакла важност Научно-истраживачког пројекта „Горажданска штампарија 1519-1523“ и њено мјесто у српском и румунском штампарству и значај за ћирилично штампарство 16-ог вијека. Овај пројекат је реализован у периоду од 2003. до 2008. године, а руководилац и одговорни уредник био је проф.др Драган Бараћ.

О заставицама и иницијалима књига Горажданске штампарије говорила је ученица трећег разреда гимназије Марија Ђурђевић, док је млади поета Миленко Дачевић прочитао „Мољеније Ђурђа Љубавића часним презвитерима“ које се сматра зачетком штампања дјела у српској књижевности.

Овој активности присуствовали су представници исламске заједнице из Горажда, представници политичког, друштвеног и културног живота, као и ученици основних и средњих школа из Горажда и Новог Горажда.

Манифестација се обиљежава у организацији Одбора за међурелигијску сарадњу и Народне библиотеке „Божидар Горажданин“ из Новог Горажда, а има за циљ унапређење међурелигијског дијалога кроз промоцију културе народа у Босни и Херцеговини.