Одржан 21. „Сабор старог пјевања у Срба“ у Доњој Сопотници

24.06.2024.

У порти храма Светог Ђорђа у Новом Горажду јуче је одржан двадесет и први Сабор старог пјевања у Срба. Укупан број мушких и женских пјевачких група које су учествовале на Сабору је износио 70. Учесници су били из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Прије почетка такмичарског дјела програма, свим присутним учесницима и гостима су се обратили начелник Општине Ново Горажде Мила Петковић, и парох храма Марко Марковић. Затим је наступило је КУД „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда, као и истоимена пјевачка група, који су отворили такмичење, а послије њих и чланице КУД-а Сара Ласица и Мартина Дракула.

Такмичарски дио програма се састојао од неколико категорија и то у обје пјевачке групе. Мушке пјевачке групе из Републике Српске које су заузеле прво мјесто биле су „Срђан Кнежевић“ из Источног Сарајева и „Раде Јамина“ из Вишеграда, друго мјесто је припало мушкој пјевачкој групи „Извор“ из Чајнича и треће мјесто су били „Соколови“ из Војковића. Потом, прва три мјеста за мушке пјевачке групе из Србије су распоређене тако што је прво мјесто припало пјевачкој групи „Завичај“ (Злакуса) из Ужица, друго мјесто је однио састав „Потковач“ из Пљеваља и треће мјесто је „Славуј“ из Севојна. Такође, остали учесници су награђени и то: у категорији Млади прво мјесто, „Сретење“ из Рогатице и „Плави невени“ из Фоче, затим награду за најбољу изворну пјесму је добило „Пухово“ – из Лучана, награда за најбољи сценски наступ је припала пјевачкој групи „Војка“ из Старе Пазове, награду публике однијело је „Треће доба“ из Пљеваља, док је пјевачка група „Романијска врела“ из Мокрог награђена за изворно пјевање. Прва три мјеста женских пјевачких група из Републике Српске су: „Сачувајмо обичаје“ из Источног Сарајева, „Романијска врела“ из Мокрог и „Јахоринке“ из Пала. Затим из Србије прва три мјеста су заузеле сљедеће женске пјевачке групе: „Момчило Тешић“ из Пожеге, „Бисери Моравице“ из Ивањице и „Српска шајкача“ из Пухова Лучани. Награђене пјевачке групе су „Свети Сава“ Орах Плужине и то за најбоље изведену пјесму, онда „Рибница“ Краљево за најбољу изворну пјесму, „Митров данак“ из Источног Сарајева је награђено за најбољи сценски наступ и награда публике је припала женској пјевачкој групи „Планинке“ из Пала.

Послије завршеног такмичарског дјела велики број учесника и гостију забављао је Раде Јоровић, па је Сабор је протекао у веселој и пријатељској атмосфери, како и доликује једној културно-забавној манифестацији овог типа.