Обиљежена годишњица злочина у Кукавицама

27.08.2021.

Данас је поред спомен обиљежја у селу Кукавице код Рогатице обиљежена двадесет девета годишњица од највећег ратног злочина учињеног над горажданским народом у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен парастосу су присуствовали представници општина Рогатица, Вишеград и Ново Горажде, представници борачких организација из ових градова, као и из регије, представници LOT снага у Босни и Херцеговини, те преживјели учесници повлачења и родбина настрадалих.

Да се подсјетимо: На данашњи дан, 1992. године, у мјесту Кукавице поред Рогатице, колона од готово стотину цивилних возила у којој су се кретали дјеца, жене, старци и остали цивили, нападнута је из засједе од стране припадника такозване Армије БиХ, којом приликом је убијено 27 лица, а њих око 80 је теже или лакше рањено.

Након што су опкољени Срби Горажда одлучили да своју нејач повуку са лијеве обале ријеке Дрине, старим путем преко горажданске Јабуке, преко Месића и Рогатице према ослобођеној територији Романије, командни кадар такозване Армије БиХ им је на том путу направио организовану засједу чији је циљ био побити што више војно неспособног и беспомоћног српског становништва. Најмлађе жртве овог покоља, Далибор Матовић и  Радисав Ђурђевић су у том моменту имали навршених 11, односно 12 година живота, док је најстарији од њих, Васо Самарџија, убијен са својих 83 године живота.

Након извршеног масакра, тијела убијених су на локацији Кукавица остала током наредних мјесец дана, из разлога што су припадници тзв Армије БиХ својим војним дјеловањем онемогућавали приступ њиховим породицама које су имале намјеру да сахране своје ближње.

Најбизарнији детаљ везан за овај ратни злочин и највеће ругање српским жртвама, учињено је од стране Оскаром награђеног редитеља Даниса Тановића, који је снимак убијених Срба у једној од сцена свог филма „Ничија земља“ представио као злочин над другом зараћеном страном у посљедњем ратном сукобу.

У помен настрадалим Србима, након одржаног парастоса према вјерским обичајима прислужена је  панахија и оброк за покој њихових душа.