Обиљежен јубилеј 500 година Горажданске штампарије

02.10.2019.

 

У порти цркве Светог Георгија у Доњој Сопотници синоћ је одржана свечана академија поводом обиљежавања великог јубилеја – 500 година Горажданске штампарије. Централном манифестацијом којој је претходило низ других у протеклих неколико мјесеци, истакнут је значај српског језика, писане ријечи и културне писмености овог краја.

Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, у свом обраћању рекао је да је овогодишње сабирање веома значајно, јер се на овај начин духовно обнављамо у нашој вјери, те истакао да Доња Сопотница и Ново Горажде заслужују посебно мјесто на културној мапи српског народа, а посебан статус у Републици Српској.

Начелница општине Ново Горажде Мила Петковић пожељела је добродошлицу у културну престоницу, указујући на значај штампања првих ћириличних књига у другој штампарији на Балкану.
„Мисионари се у својој мисији нису зауставили на једној идеји. Преко моћне Венеције увезли су напредак који је ево и послије пет вијекова дјело вриједно дивљења. Вријеме је чинило своје да дијелови књига нестану и предодређени великом силом остану као трајан залог нама“ нагласила је начелница.

О Горажданској штампарији, као културолошком и историјском феномену, говорила је Биљана Самарџић, професор Филозофског и Богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.
„Пола миленијума је прошло од кад су браћа Љубавићи изучили штампарску вјештину и штампали Служабник 1519. године. Штампарство код Срба покренуто је само 40 година послије Гутенберговог умножавања књиге, а 20 година послије, покренута је Горажданска штампарија. Љубавићи су нам у аманет оставили ћириличне књиге које су светионици наше културолошке баштине и идентитета на овим просторима“ истакла је Самарџићева.

Директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да је Влада Републике Српске усвојила пројекат два јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 500 година Горажданске штампарије.

Професор Емир Кустурица истакао је да се обиљежава нешто што је обиљежило српску културу, нешто што се зове тријумф хришћанске културе, те нагласио да ми остајемо једни од ријетких, који своју културу његујемо упркос свим изазовима.

Свечаној академији присуствовали су начелници општина Вишеград, Рогатица, Чајниче и Мркоњић Град, замјеник начелника Рудо, градоначелници Ужица и Краљева и министар у Влади БПК Горажде, као и многи други представници друштвеног и културног живота.
У културно-умјетничком програму учествовали су СПД „Слога“ из Сарајева, вокални ансамбл „Исидор Бајић“, Браћа Теофиловић и глумац Слободан Љубичић из Ужица.

Организатори свечане академије су општина Ново Горажде и Организациони Одбор за обиљежавање јубилеја, под покровитељством Владе Републике Српске.

Горажданска штампарија била је прва штампарија на просторима данашње Босне и Херцеговине, а друга на Балкану. Штампарија је у Доњој Сопотници радила од 1519. до 1523. године, и у том периоду објављене су три књиге богослужбеног карактера: Литургија (Служабник) 1519. Псалтир с последовањем 1521. и Молитвеник (Требник) 1523. године.