Новом Горажду од Србије 650.000,00 КМ

04.07.2019.

Начелник општине Ново Горажде, Мила Петковић, потписала је у Бањалуци споразум о финансирању пројекта донаторским средствима у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. У име Министарства финансија Републике Српске, путем којег се расподјељују донаторска средства Владе Србије, Споразум је закључила министар Зора Видовић.

Предметним Споразумом, општини Ново Горажде је припало укупно 651.942,69 КМ, а обавеза Општине је да ова донаторска средства утроши на изградњу пословне производне хале.

– Донаторска средства су дио пилот пројекта „Изградња пословних производних хала у неразвијеним општинама Републике Српске (подстицај отварања производних предузећа у неразвијеним општинама)“ и иста су нам добро дошла за реализацију планираних инвестиционих активности. Овом приликом желим да се захвалим Влади Србије, која нам је донирала финансијска средства, али и Влади Републике Српске која је препознала општину Ново Горажде као јединицу локалне самоуправе којој су ова средства потребна. У овом моменту још не можемо са сигурношћу рећи у коју врсту производног погона ће новац бити уложен, јер разматрамо неколико потенцијалних активности, али сам сигурна да ћемо изнаћи најбоље рјешење, изјавила је начелница Мила Петковић.

Влада Србије је и током 2018. године донирала општини Ново Горажде средства у износу од 100.000,00 евра, за финансирање пројекта изградње Културно-омладинског центра у Новом Горажду, а у погледу реализације овог пројекта до сада је израђена пројектна документација, те расписана јавна набавка за извођење првог дијела грађевинских радова.