Ново Горажде учествује у пројекту „Посади свој хлад“

06.04.2021.

Захваљујући иницијативи која је покренута на друштвеним мрежама и одазивом великог броја наших суграђана, општина Ново Горажде се придружила акцији „Посади свој хлад“. Јавна подјела садница биће одржана тачно у подне, 9. априла. Број садница је ограничен, једна особа може највише да добије једну садницу. Саднице су обезбијеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија које желе да озелене мјеста гдје живимо и којима је битно здравље грађана.

Ово није само еколошка акција, усмјерена ка борби против климатских промјена, већ је и акција која има здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. У акцији се дијеле двогодишње саднице бјелог јасена уз упутство за садњу.

Свака садница садржи лого спонзора као и „QR код“ преко којег можете да је региструјете и пратите упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за Ваше име и датум садње.

Циљ акције „Посади свој хлад“ је да се у наредним годинама подијели 300.000 садница грађанима и да се на тај начин створе здравија мјеста за живот свих нас.

Пројекат „Посади свој хлад“ је усаглашен са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, а у складу је и са циљевима свјетске акције „Trillion trees” Свјетског економског форума у Давосу. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.