Најава Трећег сабора графичара „Теодор Љубавић„

12.06.2023.

Општина Ново Горажде, Српска православна црквена општина Горажданска и СПКД „ПРОСВЈЕТА„ Ново Горажде имају част и задовољство позвати вас на изложбу дјела насталих Трећим саборовањем графичара и округли сто на тему „Графика некада и сада„.

Програм саборовања:

  1. јун 2023. године

Отварање изложбе у 17:00 часова у порти цркве Светог Георгија у Доњој Сопотници;

  1. јун 2023. године

Округли сто на тему „Графика некада и сада„ у сали СО-е Ново Горажде, са почетком у 15.00 часова.

 

 

Као најаву за предстојећи културни догађај, пренијећемо ријечи Оливере Вукотић, историчарке умјетности из Београда…

Да ли патриотизам значи само човјеково топло осјећање за земљу у којој је рођен? Или патриотизам значи прије свега врелу љубав за народну традицију и језик? Ова питања је својевремено поставио Јован Дучић,  који је као и многи други појединци оставио велики залог свом народу. Међу њима је и фамилија Љубавић, односно Божидар Љубавић, угледни трговац, који је 1519. године основао штампарију која је почела са радом у Венецији а потом је пресељена у Горажде, трговачко мјесто још из средњег вијека гдје се укрштају путеви из више праваца.  Имајући све то у виду а носећи Бога у себи, Љубавић  је штампарију лоцирао у Храм светог великомученика Георгија, који је у непосредној близини пута за  Дубровник, што је била велика предност за трговце књигама.

Горажданска штампарија је колијевка српске штампане ћириличне технологије. После Цетињске, најстарија је на овим просторима, говори о ширини видика и визионарској улози Божидара Љубавића-Горажданина и његових синова Ђурађа и Теодора. Она утемељује национални код, у њој су се његовали духовност и писменост, а слова која су коришћена  оригиналан су рад Ђурађа Љубавића и његовог брата Теодора. Све то указује на мисионарску улогу Горажданске штампарије, која представља својеврстан одговор Божидара Љубавића на Дучићева питања, јер његовање сјећања на Горажданску штампарију је афирмација овог капиталног добра свих нас.

Штампарија је у периоду 1519-1523. штампала три књиге  а ове, 2023. године, обиљежава се петсто година од штампања Молитвеника (Требник). Молитвеник садржи молитве за свакодневне потребе  (молитве при освећењу сјетве, жетве, рођењу, крштењу, вјенчању, освећењу јела и пића и др.) и поговор. И ову књигу је штампао јеромонах Теодор Љубавић а у штампању му је помогао ђакон Радоје. Књига има 37 свешчица и 296 листова. Молитвеник је ријетка књига и једини потпунији и добро очуван примјерак има Библиотека Светог синода у Букурешту. Штампарија у Горажду одиграла је значајну улогу не само у српском, него и у румунском штампарству, гдје је касније пренијета заслугом Димитрија Љубавића, унука Божидара Горажданина.

Трећи сабор графичара „Теодор Љубавић“ посвећен је петстотој годишњици од издавања Молитвеника, а учесници Сабора су: Љиљана Арсић, Бојан Бикић, Владимир Влајић, Милан Крајновић, Милена Максимовић Ковачевић, Бојан Оташевић, Михаило Ракита, Весна Стајчић, Вида Стефановић, Зоран Тодовић и Славко Тушевљак. Поједини од њих у радовима имплицитно реферирају на Молитвеник, други на неке друге умјетничко-историјске вриједности а остали у потпуности задржавају изграђену ликовну лингвистику.