Начелници горњодринске регије са Кошарцем о развојним пројектима

31.01.2024.

Начелници општина горњодринске регије изразили су задовољство данашњим састанком у Вишеграду са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем, истичући да су од њега добили подршку и корисне информације за будуће пројекте.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић рекла је да је разговарано о приступу грант средствима од 14 милиона евра која су обезбијеђена посредством финансијског споразума ИПА три прекограничне сарадње БиХ и Србије за период од 2021. до 2027. године.

– Тема пројекта су образовање и млади, заштита животне средине, заштита културног насљеђа и развој туризма – навела је Петковићева.

Она је истакла да локалне заједнице ове регије имају велики интерес да се пријаве за овај пројекат и укључе своје органе како би што лакше приступиле наведеним средствима, чиме би било обезбијеђено образовање младих и запошљавање становништва.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић казао је да их је Кошарац упутио који би пројекти могли да буду финансирани посредством средстава из ИПА пројекта.

Истичући да је ријеч о значајној цифри, Ђуровић је констатовао да би општинама ове регије дио тих средстава могао припасти уколико буду ажурне и ефикасне са припремом пројеката.

Он је констатовао да горњодринска регија располаже значајним ресурсима и има велике могућности, те да би њихово добро кориштење требало да заустави одлив становништва и побољша опште стање.

Начелник Чајнича Горан Караџић изјавио је да су начелници општина горњодринске регије од министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара добили вјетар у леђа за пројекте који се очекују.

– Ријеч је о великим пројектима, а на нама је да припремимо потребну документацију за то. Вјерујем да ћемо у томе имати подршку овог, као и других министарстава – рекао је Караџић.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић оцијенио је да је састанак са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем био веома користан, нагласивши да су досадашња искуства општина горњодринске регије са овим министарством за сваку похвалу.

Јагодић је закључио да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара на челу са Кошарцем помоћи овим општинама у источном дијелу Републике Српске у домену свог дјеловања.

Састанку су присуствовали и начелник Рудог Драгољуб Богдановић, те директор предузећа Хидроелектране на Дрини Вишеград Недељко Перишић.

ИЗВОР: РТРС