Митрополит Дабробосанки, господин Хризостом, посјетио Ново Горажде

12.02.2018.

У недјељу, 11. фебруара 2018. године Његово Високопреосвештенство господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету литургију у храму Св. Георгија у општини Ново Горажде. Са Високопреосвећеним митрополитом саслуживали су свештеници из Новог Горажда, Вишеграда, Сокоца и Рудог.

У склопу храма Св. Георгија у периоду између 1519 и 1523. године радила је Горажданска штампарија која је задужбина херцега Стефана Вукчића Косаче, штампајући три врсте књига и то: Служабник, (Литургија), 1519. Псалтир с Последовањем, 1521. и Молитвеник, 1523. године. Горажданска штампарија је била прва ћирилична штампарија у Републици Српској и Босни и Херцеговини (друга на Балкану – послије Макаријеве на Цетињу или Ободу у Црној Гори). Градитељска цјелина храма Св. Георгија је споменик културе под највишим степеном заштите државе.

Високопреосвећени господин митрополит, у својој бесједи окупљеним вјерницима истакао је значај и важност храма Св. Георгија за културну историју и идентитет српског народа, такође је истакао, да ће један од његових приоритета бити обиљежавање јубилеја 500 година Горажданске штампарије у 2019. години, као и наставак археолошких истраживања у порти цркве.

У наредном периоду биће уприличена посјета митрополита Хризостома општини Ново Горажде, гдје ће се разговарати о Програму обиљежавања јубилеја Горажданске штампарије и изградњи црквених конака са музејском поставком.