Министар финансија Зора Видовић у посјети Новом Горажду-наставак изградње Културно-омладинског центра

20.10.2020.

Јуче је општину Ново Горажде посјетила Министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић. У склопу посјете је одржан састанак са начелницом Милом Петковић и њеним сарадницима, након чега су учесници састанка посјетили цркву Св. Георгија у Сопотници.

На састанку је разговарано о тренутној финансијској и цјелокупној ситуацији у Новом Горажду, будућим и пројектима који су у току, те је као најбитнији пројекат издвојен изградња Културно-омладинског центра у Новом Горажду, за који је до сада уложено преко 280.000,00КМ из средстава Владе Републике Србије и средстава општине Ново Горажде, те је договорено да Влада Републике Српске финансира другу фазу изградње, за чију ће реализацију бити одмах обезбијеђено 150.000,00КМ, а остатак потребан за завршетак радова ће бити обезбијеђен такође од стране Владе Републике Српске у току следеће године.

Видовићева је истакла да ће Министарство финансија и Влада Републике Српске и даље пружати подршку Новом Горажду, дајући пун допринос развоју општине.

Захваливши Видовићевој на посјети, начелник општине Ново Горажде Мила Петковић рекла је да је не тако давно општина Ново Горажде била у веома тешкој ситуацији и да је њен опстанак доведен у питање, али да је захваљујући предсједнику Републике Српске и Влади Српске, „заустављен точак пропадања и данас, послије четири године, стање општине је задовољавајуће“.

„Дуг општине, са урачунатим каматама је износио 5.440.000 КМ, данас дуг износи 2.660.000 КМ, враћено је 2.780.000 КМ. Од општине која није била у могућности да извршава ни најосновније надлежности, полако, али сигурно стварамо, координисаним радом са нашим републичким институцијама, респектабилан локални систем, који у потпуности стоји на услузи свим грађанима“, додала је Петковићева.

Након састанка, посјета је настављена обиласком храма Св. Георгија у Сопотници, где је уз обилазак и упознавање са културно-историјским наслеђем констатовано да посебан труд мора бити уложен у сам комплекс и планове изградње, како Светосавског дома, тако и музеја Српског штампарства чија је изградња планирана, те са завршетком археолошког испитивања, заоквирити цјелину и простор око овога Храма, а у томе ће општина имати безрезервну подршку Владе Републике Српске.