Извјештај са шеснаестог „Сабора старог пјевања у Срба“

18.06.2019.

Ново Горажде, тачније порта Цркве Светог Ђорђа у Доњој Сопотници, је и ове године била домаћин можда и најзначајније културне манифестације из области изворног народног пјевања на просторима Балкана. На 16. „Сабору старог пјевања у Срба“ који је одржан у недјељу, 16. јуна, учествовало је укупно 72 пјевачке групе из Србије, Црне Горе и Републике Српске – 42 у мушкој и 30 у женској конкуренцији.

Велики број посјетилаца и учесника су били свједоци заиста врхунских наступа бројних пјевачких група, а сваки од наступа је награђен громогласним и дуготрајним аплаузом. Публика је уживала, а стручни жири имао пуне руке посла.

У категорији мушких пјевачких група, прво мјесто међу групама из Републике Српске су освојили „Плави Невени“ из Фоче, међу групама из Србије најбоља је била „Рибница“ из Краљева, док су међу црногорским групама прво мјесто подијелиле групе „Потковач“ и „Љубишња 1“, обје из Пљеваља.

Међу женским пјевачким групама из Републике Српске, прво мјесто је освојила група „Старина Новак“ из Мокрог, а од србијанских женских пјевачких група најбоље су биле „Беле Раде“ из Ивањице. Од женских пјевачких група које долазе из Црне Горе, најбоље су биле чланице „Грбља“ из Котора.

У посебној категорији Изворно пјевање, прву награду међу женским пјевачким групама су понијеле чланице групе „Бројаница“ из Буковице, док су међу мушким пјевачким групама побједу однијели чланови групе „Кадињача Буар“ из Ужица.

У категорији најбоље изведена пјесма, од група из Републике Српске, најбољи су (у мушкој конкуренцији) били чланови мушке пјевачке групе КУД „Огњиште“ из Фоче, односно (у женској конкуренцији) чланице женске пјевачке групе „Срђан Кнежевић“ из Источног Сарајева.

У истој категорији, међу групама из Србије, прво мјесто су у мушкој конкуренцији освојили чланови мушке пјевачке групе „Етно удружење завичај“ из Злакусе, док су у женској конкуренцији побиједиле „Црнућанке“ из Горњег Милановца.

У категорији младих, прво мјесто на овогодишњем Сабору старог пјевања у Срба су освојили чланови Мушке пјевачке групе „Младост“ из Пала.

Побједнице у категорији подмладак су биле чланице ЖПГ „Изворна група Црнућанка“ из Горњег Милановца.

У категорији двојац, међу мушкарцима, најбољи су били чланови МПГ „Завичај“ из Сокоца, док су у конкуренцији жена побиједиле чланице ЖПГ „Сачувајмо село“ из Прибоја.

Прво мјесто према оцјени публике (Глас публике) подијелиле су двије мушке пјевачке групе: „Романија“ из Сокоца и „Сретењске зоре“ из Раниловића – Аранђеловац.

Лауреат најбољег гласа у мушкој конкуренцији је освојио Миле Достић, члан МПГ КУД „Огњиште“  из Фоче, док је исто признање у женској категорији освојила Милица Оцоковић – чланица ЖПГ „Бројаница“ из Буковице.

Организатори и овогодишњег Сабора старог пјевања у Срба су били Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Новог Горажда, те Српска православна црквена општина горажданска, уз покровитељство општине Ново Горажде и бизнисмена Владимира Мачара из Београда.

У наставку чланка погледајте и фото-галерију са овог догађаја.