Истраживања показала да рудник антимона у Новом Горажду има економску исплативост

02.02.2018.

У Фочи је одржан састанак представника општина Фоча и Ново Горажде, Геолошког института РС и фирме Минеко, која је концесионар за експлоатацију руде антимона на подручју Новог Горажда.

Разговарало се о току истраживања ријетких руда на подручју ове двије општине, њиховом утицају на животну средину и локално становништво, као и о исплативости малих рудника.

Пројекат експлоатације антимона на подручју општине Ново Горажде финансира Европска унија, а стручњаци Универзитета Источна Финска раде студије која ће показати однос између малих рудника и локалне заједнице, као и њихов утицај на животну средину, а све у циљу развоја општине. Одговор на то колико ће локално становништво и општина Ново Горажде имати финансијске користи од експлоатације антимона показаће студија коју раде стручњаци из ове области са Универзитета у Финској. „Овај рудник у Новом Горажду биће рудник малих капацитета и неће запошљавати велики број људи, стога неће имати велики утицај на животну средину. Ми ћемо кроз ово истраживање показати на који начин мали рудници могу бити повезани са другим сферама живота“, рекао је Раунос Ајренер са Универзитета Источна Финска.

Влада РС концесију за истраживање и експлоатацију антимона на подручју Новог Горажда, на 30 година, додијелила је фирми Минеко. Представник Минека Владимир Рудић истиче да је лежиште антимона, као веома ријетке руде, показало да на том простору постоји економска исплативост експлоатације. „Провели смо прву фазу детаљних истраживања гдје смо урадили реализацију планираних истражних радова. Потребно је да се уради још један обим истражних радова и да се одреде модели како реализовати експлоатацију. Уговором су дефинисани временски оквири и они у великој мјери зависе од резерви антимона на терену. Надамо се да то неће дуго трајати“, закључио је Рудић.

С обзиром да се општина Ново Горажде сврстава у изразито неразвијене општине, рад оваквог рудника представљао би значајан корак у развоју ове локалне заједнице, истиче начелник општине Мила Петковић: „Свака нова инвестиција је више него добродошла јер отвара нова радна мјеста, а самим тим побољшава и буџет општине. Ми очекује да се у наредних 18 мјесеци почне са експлоатацијом руде. То би био значајан помак у развоју општине јер су процјене да би се на годишњем нивоу у локални буџет слило додатних 250.000 марака“.

Регије Фоче и Новог Горажда посједују минералне сировине које су данас ријетке а изузетно су тражене, каже директор Геолошког завода Републике Српске Драган Митровић: „Не зна се шта је актуелније, да ли антимон кога има на подручју Новог Горажда, или олово цинкано-сребрносне или бакарне руде којих има на Челебићима, у општини Фоча. Одређене фирме су добиле концесије на геолошка истраживања и при крају су прва основна истраживања да би се могли отворити рудници. Отварање рудника вршиће се по законима Републике Српске, који предвиђају истраживања, елаборате о резервама и рударске пројекте, након чега долази до отварања рудника“.

Антимон је врло риједак минерал на подручју Европе. Скоро 90 одсто свјетских налазишта антимона налазе се у Кини, а осталих десет одсто на простору Новог Горажда, Сребренице и један дио на подручју Зањаче у Србији, гђе се већ експлоатише, закључио је Митровић.