Форум за безбједност осудио нападе на зграду и службенике Општинске управе

13.05.2020.

На данас одржаној сједници Форума за безбједност заједнице и безбједност саобраћаја у општини Ново Горажде расправљало се о низу инцидената које су протеклих дана у непосредној близини зграде Општинске управе чинила одређена лица позната по извршењу низа кривичних дјела у прошлости.

У претходном периоду, поједини службеници и сама зграда Општинске управе су били на мети силеџија и вандала. Форум је једногласно осудио вербалне пријетње по живот и здравље једној општинској службеници и њеној породици које се у континуитету, већ неколико дана, врше од стране лица које је правоснажно осуђивано због вршења кривичних дјела из области изборног законодавства. Исто лице је дана 06.05.2020. године, у току ванредног стања, својим радњама проузроковало и материјалну штету на самој згради Општинске управе, гађајући је јајима.

Према ријечима чланова Форума, општински службеници се објективно осјећају угроженим, с обзиром да исто лице свакодневно пред зградом Општине, заједно са још неколико других лица, чини разна дјела из области кршења јавног реда и мира, вријеђајући службенике и упућивајући им пријетње. У протеклом временском периоду, иста лица, кршила су одредбе о полицијском часу након чега је полиција интервенисала.

Форум за безбједност заједнице и безбједност саобраћаја у општини Ново Горажде је изразио оправдану бојазан да би оваква, погоршана безбједносна ситуација у Новом Горажду, нарочито ако се узме у обзир најављено одржавање локалних избора, могла ескалирати у догађаје са далеко озбиљнијим посљедицама, те изнио став да је ово проблем свих грађана и институција Новог Горажда.

Током састанка, изнесени су и наводи да поједини службеници ЦИПС-а у Новом Горажду, такође, врше притисак на рад општинских службеника, тако што их путем телефона покушавају приморати да прескоче одређене фазе приликом доношења аката из њихове надлежности, те да их донесу истог дана, умјесто у законом предвиђеном року од 15 дана, заузимајући се тако (са позиције службеника МУП-а) за корист лица која су правоснажно осуђивана због вршења кривичних дјела из области изборног законодавства. Форум сматра да  у погледу одлучивања о правима таквих лица општински службеници имају чак и обавезу нарочито обазривог поступања.

Форум ће о напријед наведеном обавијестити више полицијске инстанце, те тражити заштиту физичког и професионалног интегритета службеника Општине.

У даљем току засједања, здравствено санитарна иснпекција је упознала присутне чланове о досадашњем току примјењивања мјера сузбијања епидемије вируса корона на подручју општине Ново Горажде, гдје је констатовано да је укупно 32 лица до сада било под здравственим надзором, а да су укупно три лица тестирана на присуство вируса, те да на подручју наше општине није било заражених.

Под тачком „разно“, Форум је констатовао да је у области безбједности саобраћаја уочљиво кршење прописа о дозвољеној брзини од стране возача моторних возила, а Форум подржава активности које предузима ПС Ново Горажде у сузбијању таквог кршења прописа, нарочито коришћење посебних радарских система.