Духовна академија поводом јубилеја 500 година Горажданске штампарије

23.09.2019.

 

 

Прије пет вијекова, од 1519. године, у цркви коју је подигао Херцег Стефан Вукчић Косача 1446. године у Доњој Сопотници крај Горажда, данас Ново Горажде, почела је са радом штампарија Божидара Љубавића Горажданина и његових синова Ђурађа и Теодора. Била је то прва ћирилична штампарија на просторима данашње Босне и Херцеговине, а друга на Балкану. Штампарија је у Доњој Сопотници радила у периоду од 1519. до 1523. године, и у том периоду објављене су три књиге богослужбеног карактера: Литургија (Служабник) 1519. Псалтир с последовањем 1521. године и Молитвеник (Требник) 1523.

Ове године, у Доњој Сопотници, обиљежавамо 500 година Горажданске штампарије. Духовна академија поводом јубилеја одржаће се 28.09.2019. године, са почетком у 20:00 часова. Духовној академији ће претходити Вечерње у Храму Св. Георгија у 19:00 часова.

Његово преосвештенство, Митрополит Дабро-босански ХРИЗОСТОМ, дао је свој благослов за обиљежавање овог значајног јубилеја, који се организује у сарадњи митрополије Дабро-босанске и Општине Ново Горажде, уз помоћ Владе Републике Српске.

Овом приликом, по програму свечане академије, поред обраћања Митрополита Дабро-босанског ХРИЗОСТОМ-а, начелнице општине Ново Горажде, Миле Петковић и представника Владе Републике Српске, овој свечаности присуствоваће и проф. др Биљана Самарџић, професор Емир Кустурица, као и академик Матија Бећковић.

У културном и музичком дијелу академије учествоваће СПД „Слога“ из Сарајева, Вокални ансамбл митрополије Дабро-босанске „Исидор Бајић“,  и етно састав „Браћа Теофиловић“, уз додатни културно-умјетнички програм.

Част нам је позвати Вас да присуствујете овој свечаности, која је од великог значаја како за културу и писменост ових крајева, тако и за општину Ново Горажде, која је поносни домаћин овог значајног јубилеја.