Дом здравља ће носити назив „Доктор Велимир Гиговић“

30.07.2020.

Током јуче одржане, 25-е редовне сједнице Скупштине општине Ново Горажде, одборници су једногласно усвојили одлуку по којој ће се једина јавна здравствена установа у нашем граду убудуће звати „Дом здравља доктор Велимир Гиговић“.

На приједлог одборника Небојше Суботића, ова одлука је усвојена једногласно. Сувишно је трошити ријечи о врхунском стручњаку, великом хуманисти и доказаном локал-патриоти који нажалост више није међу живима, али који је током свог живота задужио гораждански народ свих вјера и националности. Једна од његових бројних заслуга је, наравно, и оснивање дома здравља као здравствене установе у Новом Горажду, а према ријечима предлагача, пропуст је претходних скупштинских сазива што локални дом здравља није и раније добио име по чувеном Доктору Вељу.

У оквиру Општинске изборне комисије је извршена замјена предсједавајућег члана овог трочланог тијела, па ће након добијене сагласности од стране Централне изборне комисије БиХ, убудуће предсједник ОИК-а бити Данка Делић. Овом поступку је претходила оставка досадашњег предсједника ОИК, Ивана Станковића, која је образложена мноштвом приватних и службених обавеза и немогућношћу њиховог усклађивања са обавезама које намеће предсједавање ОИК-ом.

Скупштина је на јучерашњој сједници прогласила и најбољег ученика на подручју Општине, за школску 2019/2020 годину. У питању је Исидора Јанковић, ученица деветог разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Новог Горажда. На приједлог школског одбора, а на основу скупштинске Одлуке, Исидори ће припасти симболична новчана награда, те посебна плакета.

Осим ових тачака дневног реда, одборници су усвојили и Одлуку о усвајању Процјене угрожености од елементарне непогоде и друге несреће на територији општине Ново Горажде, што је била једна од обавеза Општине у склопу израде њене Стратегије развоја.

Извршена су и поједина реименовања у управне одборе и надзорни одбор установа и предузећа чији је оснивач Општина, а након подношења оставки досадашњих носилаца ових дужности због наступања неспојивости и сукоба интереса.

Усљед погоршане епидемиолошке ситуације у Новом Горажду, сједница је одржана у просторијама Основне школе „Вук Караџић“, уз поштовање свих епидемиолошких прописа.

Сједница је почела са радом у 10.00 часова, а окончана већ у 11:15 часова.