Додијељени грантови за домаћинства и предузетнике

08.06.2021.

На платоу испред некадашњег објекта „Дистрибутивног центра“ у Новом Горажду, јуче је уприличена додјела грантова за десет домаћинстава и двоје предузетника, а у склопу пројекта „Социо-економска одрживост и подршка локалном становништву горње – дринске регије 2019-2023 (SELLS)“.

Поменути пројекат подржава економски развој горње – дринске регије кроз промовисање малих бизниса и самозапошљавање, а примјењује га општина Ново Горажде у сарадњи са швајцарским Каритасом.

Општина је у овом пројекту финансирала 40% његове вриједности, 40% је финансирао Каритас, а учешће корисника пројекта је 20% од вриједности пројекта.

У овој фази пројекта набављена су четири мотокултиватора, једна хоризонтална брента, један трактор, котао за сушење воћа, косачица, и још доста опреме за домаћинства и предузетнике.

 

 

Један од учесника пројекта је и предузетник Далиборка Миловић, која је на овај начин прибавила савремену опрему за свој фризерски салон. Према ријечима Миловићке, набављена опрема ће јој у великој мјери помоћи да унаприједи свој мали бизнис кроз повећање обима услуга и нивоа њиховог квалитета.

Укупно учешће општине Ново Горажде у овом пројекту је износило 20.340,00 конвертибилних марака. Општина Ново Горажде ће и у наредном периоду наставити да на овакав или сличан начин помаже своје грађане.

Уговоре са корисницима пројекта потписала је начелница општине Ново Горажде, Мила Петковић.

„Част нам је што ево у 2021. години настављамо са пројектима који су од велике важности за грађане. Ми се на овоме нећемо зауставити, јер је до краја године планирано спровођење и низа других сличних пројеката, који ће бити базирани превасходно на набавци средстава за бављење пољопривредом“, изјавила је Петковићева, те нагласила да се сваки грађанин Новог Горажда који хоће да ради и привређује може сматрати апликантом и потенцијалним корисником пројеката које ће општина реализовати у наредном периоду.