ЦИК пребројао гласове

07.12.2020.

На основу Одлуке о утврђивању и објављивању резултата Локалних избора у Босни и Херцеговини 2020. године, коју је ЦИК БиХ донио дана 05.12.2020. године, Мила Петковић ће обављати функцију начелника општине Ново Горажде и у наредном четворогодишњем мандату. Према подацима ЦИК-а, Петковићева је након пребројаних „ковертираних“ гласачких листића освојила укупно 609 гласова, или 48,88% гласова од укупно изашлог гласачког тијела.

На основу исте Одлуке, у будућем сазиву Скупштине општине Ново Горажде, власт ће чинити четири одборника Савеза независних социјалдемократа, два одборника коалиције СДА-СБиХ, један одборник УС-а, те два одборника СДС-а и по један одборник НДП-а, ДНС-а, СДП-а и ДЕМОС-а.

Једина недоумица у погледу резултата претходних избора везана је за будућу коалициону већину унутар локалног законодавног органа. Законски рок од три мјесеца у којем се Скупштина мора конституисати тече од дана објављивања коначних резултата избора од стране ЦИК БиХ.

За вјеровати је да ће ЦИК БиХ објавити коначне резултате избора, те подијелити одговарајуће сертификате изабраним лицима, протеком рока у којем политички субјекти могу изјавити жалбу на горе поменуту Одлуку ЦИК БиХ и тражити поновно бројање гласачких листића