Vaskršnja tucijada – uz izmijenjena pravila

22.04.2019.

Ovogodišnja Vaskršnja tucijada u Novom Goraždu, četrnaesta po redu, održaće se tradicionalno na najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Prema riječima Dragice Stojković, člana SPKD „Prosvjeta“ Novo Goražde, koje je i organizator ovogodišnje Tucijade, prijava takmičara i sama manifestacija će se održati u porti hrama Svetog Đorđa neposredno nakon jutarnje crkvene liturgije koja počinje u 6.00 časova.

Stojković je dodala i to da se ovogodišnja pravila razlikuju od prethodnih pravila Tucijade, jer će kao jaja za tucanje moći da se koriste samo ona jaja koja za ovu svrhu obezbijedi Crkvena opština goraždanska i koja će biti izložena u porti. Svako jaje će imati svoj broj, a učesnici u tucanju jajima će takođe izvlačiti brojeve i na taj način dobijati jaja za učešće. Želja nam je da na ovaj način spriječimo eventualne neregularnosti prilikom takmičenja kojih je vjerovatno bilo u prethodnim godinama, dodala je ona.

Propozicije takmičenja za najljepše išarano jaje ostaju nepromijenjena.

Ovu manifestaciju već tradicionalno organizuju crkvena opština goraždanska i SPKD „Prosvjeta“ Novo Goražde, uz pokroviteljstvo opštine Novo Goražde.