Удружење Гораждана из Канаде посјетило општину

04.07.2022.

Чланови удружења Гораждана „Херцег Стефан Вукчић Косача“ из Кичинера у Канади посјетили су у суботу општину Ново Горажде, гдје су их угостили начелница општине Ново Горажде, Мила Петковић и шеф Одсјека надлежног за послове друштвених дјелатности – Томислав Чарапић.

Испред Удружења, састанку су присуствовали његови чланови, господин Миломир Стојановић и господин Саво Андрић, који су у ратном вихору с почетка деведесетих година прошлог вијека, као и већина горажданских Срба, били принуђени напустити своју родну груду и отиснути се у далеку Канаду. Да велика даљина није избрисала везу ових људи са својим родним Гораждем, свједочи и податак да у граду Кичинеру у којем живи највећи број Гораждана већ дужи низ година егзистира њихово удружење „Херцег Стефан Вукчић Косача“. Основна дјелатност Удружења је очување традиције горажданског краја и њено преношење на будуће генерације Гораждана у Канади.

Поменуто удружење је познато и по великом броју спроведених хуманитарних акција чији је циљ био помоћ народу горажданског краја, а током одржаног састанка са представницима Општине чланови удружења „Херцег Стефан Вукчић Косача“ су истакли спремност да и у наредном периоду наставе са својим хуманитарним радом.

Представници Општине, су присутним члановима Удружења „Херцег Стефан Вукчић Косача“ изразили захвалност на свему што су до сада урадили за народ нашег краја, те им предочили актуелне друштвене и социјално-економске прилике у Новом Горажду. Истакнуто је да сарадња општине Ново Горажде и Гораждана који живе у дијаспори мора бити један од приоритета ове власти у наредном периоду.