U Palama održan Naučni skup „Srpska goraždanska štamparija u svjetlu nauke i kulture“

11.11.2019.

 

Povodom obilježavanja velikog jubileja 500 godina Goraždanske štamparije, dana 8. novembra 2019. godine u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama održana je promocija knjiga druge štamparije na Balkanu (Služabnik, Psaltir, Molitvenik).
O knjigama su govorili prof. dr Darko Đogo, prof. dr Biljana Samardžić i doc. dr Radoslavka Sudarušić.

Samardžićeva je rekla da je promovisano drugo fototipsko izdanje goraždanskih knjiga, te naglasila da su ove knjige svetionici srpske kulturne baštine, ali i identiteta na ovim područjima.

Profesor na Bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče Darko Đogo naveo je da su predstavljene knjige koje su od 1519. do 1523. godine štampane u štampariji Božidara Ljubavića u Sopotnici.

„Obnavljamo sjećanje na izgubljene vijekove u kojima smo imali razvijenu kulturu. Čak ni okupatoru nismo dali da nas prekine u kulturnom životu“ istakao je Đogo.

Na Filozofskom fakultetu, u nedjelju je održan Naučni skup pod nazivom „Srpska goraždanska štamparija u svjetlu nauke i kulture“ koji je okupio eminentne stručnjake iz oblasti filologije, teologije, filozofije, istorije i bibliotekarstva.

Dekan Filozofskog fakulteta u Palama prof. dr Draga Mastilović ukazao je na veliki značaj naučnog skupa „Srpska goraždanska štamparija u svjetlu nauke i kulture“ sa aspekta očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda.

On dodaje da sve manifestacije koje prate veliki jubilej Goraždanske štamparije pomažu da se na pravi način sačuva kultura i tradicija, a prilika je da se cijelom svijetu kaže da su Srbi narod koji je imao svoju štampariju prije 500 godina na ovom prostoru.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče, Vladislav Topalović, rekao je da je današnji naučni skup posvećen 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije veoma značajan, a da motiv braće Ljubavića koji su osnovali i radili u štampariji, nije bio tržišni efekat i radoznalost, nego zabrinost za očuvanje identiteta srpskog naroda u teškom periodu koji je tada tek nastupao.

– Konferencija je samo jedna u nizu manifestacija kojima obilježavamo jubilej uz podršku Mitropolije dabrobosanske, sa dva fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Republičkim sekretarijatom za vjere – istakao je Topalović.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović istakao je da je proslava 500 godina srpske štamparije u Goraždu dio projekta Vlade Republike Srpske, koji su počeli obilježavati ove godine sa izdavanjem poštanske marke, izložbom grafika akademije, izdavanjem knjiga i završavaju velikim naučnim skupom.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da činjenica da je prva ćirilična knjiga napisana u Novom Goraždu u Sopotnici govori da je riječ o centru kulture.

– To su nam ostavili naši preci i zato treba svaki dan da radimo na tome da našim pokoljenjima ostavimo nešto slično. To ćemo uraditi tako što ćemo čuvati i njegovati srpski jezik i književnost, pisati ćirilicom, učiti srpsku kulturu, istoriju i tradiciju – poručio je Kulić.

Konferencija je održana u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveti Vasilije Ostroški iz Foče sa blagoslovom mitropolita dabrobosanskog gospodina Hrizostoma.

Obilježavanje jubileja 500 godina Goraždanske štamparije završeno je u nedjelju, 10. novembra, u Hramu Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici, nakon svete liturgije, na mjestu gdje je radila prva štamparija u BiH.