Štand RS na Međunarodnom sajmu knjiga u znaku 500 godina Goraždanske štamparije

22.10.2019.

 

Izdavaštvo Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu posvećeno je obilježavanju pet vijekova Goraždanske štamparije.

Otvarajući reprezentativni nastup Republike Srpske, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić izjavila je da smo mi narod koji misli na srpskom jeziku i piše ćirilicom, istom onom kojom je prije pet vijekova svoje prve knjige štampala Goraždanska štamparija u Novom Goraždu.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanki Hrizostom ovom prilikom govorio je o značaju promovisanja djela koja su nastala prije 500 godina, u vremenu kada se na beogradskom sajmu knjiga predstavljaju mnoga savremena izdanja.

On je izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli da se na dostojan način obilježi ovaj veliki jubilej, uključujući Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Nakon izdavaštva Republike Srpske, na sajmu je promovisana knjiga Starostavne Goraždanske knjige (Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije) autora prof. dr Biljane Samardžić, koja takođe govori o velikom značaju kulturne i srpske pismenosti ovih krajeva, kao i o fototipskim izdanjima Služabnika (1519) Psaltira (1521) i Molitvenika (1523) štampanih u Donjoj Sopotnici.

U prostoru posvećenom izložbama priređena je izložba grafika sa Prvog sabora grafičkih umjetnika „Teodor Ljubavić“ Sopotnica 2019. O grafičarima ovog sabora govorila je Vesna Todorović, istoričar umjetnosti i likovni kritičar.

Promociji ovog jubileja na 64. Međunarodnom sajmu knjiga prisustvovali su i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, profesori Univerziteta Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici opštine Novo Goražde, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i društvenog života.