Šeranić uručio odlikovanja direktorima 25 domova zdravlja

27.01.2021.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Istočnom Sarajevu uručio odlikovanja za 25, od ukupno 55 domova zdravlja u Srpskoj, koje je povodom Dana Republike odlikovala predsjednica Željka Cvijanović.

Domovi zdravlja odlikovani su Medaljom zasluga za narod za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv pandemije kovida-19.Odlikovanje predsjednice Srpske veliko je priznanje za cijeli zdravstveni sistem čije su ustanove prepoznate kao neko ko je dao maksimum kada je riječ o zbrinjavanju građana u vrijeme pandemije.

– Ono o čemu smo govorili na početku, o čemu smo govorili u toku prošle godine, o čemu smo govorili do sada, to je uvijek jedna solidarnost, jedan kolektivitet kada su u pitanju krizne situacije, samo na taj način, zajednički, kroz odgovarajuću koordinaciju i odgovarajući komunikaciju zajedno možemo da damo najbolji odgovor – rekao je Šeranić.

Nije bilo lako odgovoriti na izazove, teškoće su se u hodu rješavale, a zdravstveni radnici, heroji današnjice, nesebično i požrtvovano su radili.

Uz zahvalnost predsjednici Srpske, resornom ministru i Vladi dobitnici odlikovanja jasno poručuju da opuštanja nema. Dobijeno priznanje za dosadašnji, ujedno je obaveza i podstrek za još bolji budući rad.

– Zaista je ovaj čin koji je predsjednica dala za nas je veliki i puno znači. To će za radnike puno značiti. To je njima podsticaj za dalji rad. Jedna ovako lijepa nagrada, lijep gest koji će reći hajde da još više i još bolje, tako da ćemo zaista i mi to cijeniti – naveo je Ivan Šarac direktor Doma zdravlja Pale.

Uz očuvanje zdravstvenog sistema i pružanje odgovarajuće zdravstvene njege, jedan od izazova bio je i finansijska održivost zdravstvenih ustanova što se uspjelo uz pomoć dodatnih izdvajanja Vlade Srpske od 52 miliona maraka i dodatni angažman Fonda zdravstvenog osiguranja. Na tekućoj likividnosti će se i dalje raditi, a tu su i novi izazovi….

– Što se tiče same dalje organizacije naravno izazov sistemski sljedeći je sama vakcinacija, organizacije vakcinacije stanovništva u Republici Srpskoj i svih onih preporučenih kategorija koje se nalaze u tom segmentu, tako da će to biti svakako u toku ove godine realizovano, ali kroz jednu stabilnu epidemiološku situaciju mislim da će biti kud i kamo to sve lakše organizovati u tom narednom periodu – naveo je Šeranić.Odlikovanja u Istočnom Sarajevu uručena su danas za 25 domova zdravlja od Zvornika do Trebinja, dok su ranije u Banjaluci uručena za njih 30.

 

SRNA