Шеранић уручио одликовања директорима 25 домова здравља

27.01.2021.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је у Источном Сарајеву уручио одликовања за 25, од укупно 55 домова здравља у Српској, које је поводом Дана Републике одликовала предсједница Жељка Цвијановић.

Домови здравља одликовани су Медаљом заслуга за народ за изузетне заслуге и допринос у борби против пандемије ковида-19.Одликовање предсједнице Српске велико је признање за цијели здравствени систем чије су установе препознате као неко ко је дао максимум када је ријеч о збрињавању грађана у вријеме пандемије.

– Оно о чему смо говорили на почетку, о чему смо говорили у току прошле године, о чему смо говорили до сада, то је увијек једна солидарност, један колективитет када су у питању кризне ситуације, само на тај начин, заједнички, кроз одговарајућу координацију и одговарајући комуникацију заједно можемо да дамо најбољи одговор – рекао је Шеранић.

Није било лако одговорити на изазове, тешкоће су се у ходу рјешавале, а здравствени радници, хероји данашњице, несебично и пожртвовано су радили.

Уз захвалност предсједници Српске, ресорном министру и Влади добитници одликовања јасно поручују да опуштања нема. Добијено признање за досадашњи, уједно је обавеза и подстрек за још бољи будући рад.

– Заиста је овај чин који је предсједница дала за нас је велики и пуно значи. То ће за раднике пуно значити. То је њима подстицај за даљи рад. Једна овако лијепа награда, лијеп гест који ће рећи хајде да још више и још боље, тако да ћемо заиста и ми то цијенити – навео је Иван Шарац директор Дома здравља Пале.

Уз очување здравственог система и пружање одговарајуће здравствене његе, један од изазова био је и финансијска одрживост здравствених установа што се успјело уз помоћ додатних издвајања Владе Српске од 52 милиона марака и додатни ангажман Фонда здравственог осигурања. На текућој ликивидности ће се и даље радити, а ту су и нови изазови….

– Што се тиче саме даље организације наравно изазов системски сљедећи је сама вакцинација, организације вакцинације становништва у Републици Српској и свих оних препоручених категорија које се налазе у том сегменту, тако да ће то бити свакако у току ове године реализовано, али кроз једну стабилну епидемиолошку ситуацију мислим да ће бити куд и камо то све лакше организовати у том наредном периоду – навео је Шеранић.Одликовања у Источном Сарајеву уручена су данас за 25 домова здравља од Зворника до Требиња, док су раније у Бањалуци уручена за њих 30.

 

СРНА