Састанак одборника и начелнице није одржан

28.10.2021.

На иницијативу начелнице општине Ново Горажде, Миле Петковић, јуче је требало да буде одржан њен састанак са свих 13 одборника који чине Скупштину општине Ново Горажде у мандатном сазиву 2020-2024.  Састанак је сазван како би се кроз међусобни договор покушали изнаћи начини за превазилажење проблема немогућности конституисања Скупштине општине.

Заказаном састанку се није одазвало седам одборника који су на самом почетку прве сједнице из мјесеца фебруара предсједавајућем доставили обавјештење о скупштинској већини.

Судећи по свему, најизгледнији сценарио и једино могуће рјешење је у примјени одредаба закона које налажу распуштање Скупштине и расписивање нових избора за одборнике. Поменуто рјешење није у интересу нити једне политичке партије, како позиционе, тако и опозиционе, а нарочито није у интересу народа који бира одборнике.

Проблеми су настали када је група од седам одборника на првој сједници извршила незаконит избор предсједника Скупштине, а након тога није на законит начин омогућила ни примопредају службеног печата, чиме је спријечила надлежни суд да се изјасни о законитости одлуке о именовању предсједника Скупштине.

Извршна власт општине, са своје стране, даје све од себе како грађани не би испаштали због пропуста одборника и може се рећи да у томе и успјева. Све обавезе општине Ново Горажде се измирују редовно, а у складу са важећим планским актима реализују се и бројне капиталне инвестиције: асфалтирају се саобраћајнице, уређују корита природних водотокова кроз насељена мјеста, граде се објекти спортске сале и будућег Културно-омладинског центра.

Општина може несметано функционисати и у наредној години, јер јој је Закон о буџетском систему Републике Српске оставио такву могућност.