Промовисана репринт издања у Манастиру Рујан код Ужица

25.04.2018.

У склопу обиљежавања 70 година постојања и рада Историјског архива у Ужицу, у манастиру Рујан надомак Ужица, представљени су часопис Архива „Историјска баштина, број 26“, посвећен обиљежавању 480 година од штампања Рујанског јеванђеља и репринт издања књига „Горажданске штампарије“ (Служабник, Псалтир и Молитвеник), која је радила у тадашњем средњевјековном манастиру „Свети Ђорђе“ у Доњој Сопотници, општина Ново Горажде, у периоду од 1519. до 1523. године.

О часопису „Историјска баштина, број 26“ говорио је Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве, док су о књигама „Горажданске штампарије“ говорили професор са Филозофског факултета Пале, Војо Ковачевић и професор са Богословског факултета из Фоче, протојереј ставрофор Ненад Тупеша.

Да није случајно изабран манастир Рујан као мјесто обиљежавања јубилеја Историјског Архива из Ужица и приређена промоција књига „Горажданске штампарије“ говори чињеница да је на овом мјесту радила прва штампарија у средњевјековној Србији, у периоду од 1536. до 1537. године, када је монах Теодосије штампао Рујанско четворојеванђеље, док су књиге „Горажданске штампарије“ настале у првој штампарији на подручју данашње Босне и Херцеговине, а другој на Балкану иза Цетињске, која је радила знатно раније, од 1519. до 1523. године.

Без сваке сумње, обје локације имају велики значај за српску културу, а обје цркве, односно манастири у склопу којих су радиле ове двије средњевјековне штампарије посвећене су светом Великомученику Георгију.

У часопису „Историјска баштина, број 26“ објављен је и ауторски текст Томислава Чарапића из Новог Горажда под насловом „О штампарији и пројекту израде фототипских издања књига „Горажданске штампарије 1519-1523“.

Представници општине Ново Горажде су на овој промоцији поклонили комплет књига „Горажданске штампарије“ монаштву манастира Рујан, а потом су посјетили и сједиште Историјског архива у Ужицу, гдје их је примио директор Жељко Марковић, показавши им модерно изграђен и опремљен објекат Архива, у коме се чува и обрађује разна архивска грађа са подручја ужичког региона.

Представљањем фототипских издања књига „Горажданске штампарије“, на симболичан начин почело је обиљежавање пола миленијума од почетка рада ове средњевјековне ђириличне штампарије.

Изражена је обострана жеља да се оваква духовна и културна сарадња Ужица и Новог Горажда настави и у будућности, а посебно током 2019. године када ће се у Доњој Сопотници низом манифестација обиљежити изузетни јубилеј, 500 година о