ПД „ВОЛК“ Ново Горажде у походу освајања Самобора, најстарије средњовјековне тврђаве

27.05.2024.

У суботу је одржана планинарска акција под називом „Херцеговим стопама“ у организацији Удружења планинара „Волк“ из Новог Горажда, на подручју старог средњовјековног града Самобора, познатом и као љетњиковац Косача. ПД „Волк“ окупило је 12 планинарских друштава из Србије и Републике Српске БиХ, док је укупан број учесника био 85. Најбројније друштво је било ЖКР „Љесковац“из Прибоја, док су остали учесници из Србије били ПСД „Љуктен“ из Трстеника, и ПД „Голија“ из Ивањице.

Из Републике Српске учествовало је 9 планинарских друштава и то: ПСД „Вучја стопа“ и ПД „Зеленгора“ из Фоче, ПД „Шошана“ и ПД „Јаворина“из Пала, ПСД „Столац“ из Вишеграда, ПД „Гласинац“ из Сокоца, ПД „Требевић“ из Источног Сарајева, ПСД „Трескавица“ из Трнова и ПЕД „Вијогор“ из Чајнича. У повратку планинарске акције, сви учесници су се окупили у кампу на Устипрачи, гдје је било послужено пиће и храна. Уз добру музику, лијепо дружење, уручене су и захвалнице свим учесницима као и спонзорима овог догађаја, и то Општини Ново Горажде, општинској Туристичкој организацији Ново Горажде, ресторану „Мерак“, Adria D.O.O и Небојши Перишићу.

Такође, битно је споменути да је Самобор национални споменик под заштитом државе. Зидине старог града којег је градио војвода Сандаљ Хранић Косача су на самој литици планине Гостун код Устипраче и то на надморској висини од близу 800 метара, с погледом на кањон Јањине, једне од притока Дрине. Самобор се први пут у изворима спомиње 1397. године, а саградио га је Сандаљ Хранић. Тврђава Самобор спада у ред највећих средњовјековних тврђава у БиХ, а најраспрострањенија је од свих тврђава које су биле у посједу Косача. На појединим странама она је широка око 350 м. Но то и не чуди ако узмемо чињеницу какав је значај имала као фортификацијски центар Горњег Подриња и као једног од омиљених сједишта Сандаља Хранића и херцега Стјепана Вукчића Косаче Данас, највећу пажњу плијени донжон (бранич) кула, неправилне елипсасте основе чији су западни и сјеверни зид овални.