Oprostiti se mora, ali zaboraviti ne smije

27.08.2019.

Danas je održanim pomen parastosom obilježena 27. godišnjica od najvećeg stradanja goraždanskih Srba u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Na današnji dan, 1992. godine, u mjestu Kukavice pored Rogatice, izvršen je jedan od najtežih ratnih zločina počinjenih na prostoru nekadašnje Bosne i Hercegovine. Kolona od gotovo stotinu civilnih vozila u kojoj su se kretali djeca, žene, starci i ostali civili, napadnuta je iz zasjede od strane pripadnika takozvane Armije BiH, kojom prilikom je ubijeno 27 lica, a njih oko 80 je teže ili lakše ranjeno.

Ne postoje riječi koje bi bile adekvatne da opišu ovaj zločin. Nakon što su opkoljeni Srbi Goražda odlučili da svoju nejač povuku sa lijeve obale rijeke Drine, starim putem preko goraždanske Jabuke, preko Mesića i Rogatice prema oslobođenoj teritoriji Romanije, komandni kadar takozvane Armije BiH im je na tom putu napravio organizovanu zasjedu čiji je cilj bio pobiti što više vojno nesposobnog i bespomoćnog srpskog stanovništva. Najmlađe žrtve ovog pokolja, Dalibor Matović i  Radisav Đurđević su u tom momentu imali navršenih 11, odnosno 12 godina života, dok je najstariji od njih, Vaso Samardžija, ubijen sa svojih 83 godine života.

Nakon izvršenog masakra, tijela ubijenih su na lokaciji Kukavica ostala da leže narednih mjesec dana, iz razloga što su pripadnici tzv Armije BiH svojim vojnim djelovanjem onemogućavali pristup njihovim porodicama koje su imale namjeru da sahrane svoje bližnje.

Najbizarniji detalj vezan za ovaj ratni zločin i najveće ruganje srpskim žrtvama, učinjeno je od strane Oskarom nagrađenog reditelja Danisa Tanovića, koji je snimak ubijenih Srba u jednoj od scena svog filma „Ničija zemlja“ predstavio kao zločin nad drugom zaraćenom stranom u posljednjem ratnom sukobu.

Predstavnici opštine Novo Goražde, na čelu sa načelnicom, Milom Petković, odali su danas svojim prisustvom, te polaganjem vijenca i prisluživanjem svijeća, počast ubijenim goraždanskim Srbima. Pomen parastosu su, pored opštinskih zvaničnika, prisustvovali i članovi porodica ubijenih Srba, opštinske boračke organizacije Rogatice i Novog Goražda, predstavnici regionalnog udruženja Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici opštine Rogatica.