Održana promocija knjige „Starostavne goraždanske knjige“

13.12.2019.

Promocija knjige u Novom Goraždu nije nešto čemu imamo priliku često da prisustvujemo, ali kada imamo, onda to bude tako da poželimo da ovakve događaje organizujemo često.

Posebno je to bilo danas u prostorijama OŠ „Vuk Karadžić“ gdje je održana promocija knjige „Starostavne goraždanske knjige, Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije“ autora prof. dr Biljane Samardžić, u izdanju izdavačke kuće „Filip Višnjić“ i SPKD „Prosvjeta“ uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere.

„Goraždanska štamparija je temelj naše srednjovjekovne istorije i našeg identiteta i kao drugi srednjovjekovni ćirilični spomenik je jasan pokazatelj da je naš narod svoj na svome, da je ovo naša zemlja i da smo mi prije 500 godina znali za štamparsku pismenost“ rekla je Samardžićeva.

U svom obraćanju profesorica Samardžić istakla je da je u prvom dijelu knjige „Starostavne goraždanske knjige“ pisala o kulturno-istorijskom momentu, dok je drugi dio knjige namjenjen lingvističkoj javnosti, gdje je prikazano kako je izgledao književni jezik kod Srba u 16. vijeku kroz sve njegove nivoe; pravopisnom, fonetskom, morfološkom i sintaksičkom.

Pored autora knjige, o srpskom jeziku i djelu govorili su prof. dr Miloš Kovačević i prof. dr Mihailo Šćepanović.

„Ko ima ćirilicu, ima početak pismenosti, a Goraždanska štamparija je simbol onoga što smo mi bili u prošlosti, a bez čega ne bi mogli biti ovo što jesmo u sadašnjosti“ istakao je profesor Kovačević na današnjoj promociji.

Izlaganje prof.dr Mihaila Šćepanovića prisutni su slušali sa velikom pažnjom. On se metaforom osvrnuo na našu prošlost, rekao da se ne smijemo odreći svojih predaka jer nećemo ni sami postojati, a kamoli imati snage da ostavimo nešto budućim naraštajima ako ne budemo gledali iza sebe.

Zahvaljujemo se autoru knjige i profesorima na izdvojenom vremenu i nadamo se da će i u budućnosti biti ovakvih susreta gdje će ljubitelji pisane riječi moći da uživaju i nauče još ponešto o našem jeziku i pismu.