Obavljen pomen parastos na Trovrhu

20.08.2019.

Danas je na brdu Trovrh iznad Goražda održan pomen parastos za  pripadnike Goraždanske brigade Vojske Republike Srpske koji su tokom posljednjeg odbrambeno otadžbinskog rata svoje živote ostavili na ovom mjestu.

Dvadeseti avgust se uzima kao dan održavanja parastosa iz razloga što su tog dana 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH zarobili, pa potom svirepo ubili, osmoricu srpskih vojnika. Njegoš Ćeha, Đoko Lasica, Boško Lasica, Branislav Todorović, Budimir Todorović, Tijoslav Radović, Ratomir Klačar i Kojo Vuković su na današnji dan 1992. zarobljeni i odvedeni u nepoznatom pravcu, a za tijelima mnogih od njih se i dalje traga.

Na Trovrhu je u periodu od nekoliko dana stradalo ukupno 14 boraca Goraždanske brigade Vojske Republike Srpske.

Pomenu su prisustvovali članovi porodica boraca koji su poginuli na Trovrhu, članovi i rukovodstvo Opštinske boračke organizacije Novo Goražde, kao i predstavnici opštine Novo Goražde.

Prema riječima Vitomira Mastila, predsjednika Opštinske boračke organizacije, zadatak boraca koji su poginuli na Trovrhu je bio u štićenju važnog relejskog predajnika stacioniranog na ovoj koti, a ne dejstvovanje prema neprijateljskim položajima u rejonu Goražda. Svi su zarobljeni na prevaru, jer im je obećano da im se ništa neće dogoditi i da će im životi biti pošteđeni.

Počinioci ovog ratnog zločina su poznati policijskim i sudskim organima vlasti, ali do današnjeg dana niko od njih nije odgovarao za učinjena nedjela.