Novom Goraždu od Srbije 650.000,00 KM

04.07.2019.

Načelnik opštine Novo Goražde, Mila Petković, potpisala je u Banjaluci sporazum o finansiranju projekta donatorskim sredstvima u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije. U ime Ministarstva finansija Republike Srpske, putem kojeg se raspodjeljuju donatorska sredstva Vlade Srbije, Sporazum je zaključila ministar Zora Vidović.

Predmetnim Sporazumom, opštini Novo Goražde je pripalo ukupno 651.942,69 KM, a obaveza Opštine je da ova donatorska sredstva utroši na izgradnju poslovne proizvodne hale.

– Donatorska sredstva su dio pilot projekta „Izgradnja poslovnih proizvodnih hala u nerazvijenim opštinama Republike Srpske (podsticaj otvaranja proizvodnih preduzeća u nerazvijenim opštinama)“ i ista su nam dobro došla za realizaciju planiranih investicionih aktivnosti. Ovom prilikom želim da se zahvalim Vladi Srbije, koja nam je donirala finansijska sredstva, ali i Vladi Republike Srpske koja je prepoznala opštinu Novo Goražde kao jedinicu lokalne samouprave kojoj su ova sredstva potrebna. U ovom momentu još ne možemo sa sigurnošću reći u koju vrstu proizvodnog pogona će novac biti uložen, jer razmatramo nekoliko potencijalnih aktivnosti, ali sam sigurna da ćemo iznaći najbolje rješenje, izjavila je načelnica Mila Petković.

Vlada Srbije je i tokom 2018. godine donirala opštini Novo Goražde sredstva u iznosu od 100.000,00 evra, za finansiranje projekta izgradnje Kulturno-omladinskog centra u Novom Goraždu, a u pogledu realizacije ovog projekta do sada je izrađena projektna dokumentacija, te raspisana javna nabavka za izvođenje prvog dijela građevinskih radova.