Naša Opština postala članica međunarodne organizacije „Gradonačelnici za mir„

20.01.2021.

Opština Novo Goražde je od 01. januara ove godine  punopravna članica ugledne međunarodne organizacije „Gradonačelnici za mir„ (Mayors for Peace).

Članstvom u ovoj Organizaciji, koja je osnovana 1982. godine i koja okuplja  8.002 opština i gradova iz 165 zemalja svijeta, opštini Novo Goražde omogućava se povezivanje i saradnja sa lokalnim zajednicama širom svijeta, kao i pristup raznim programima.

Sjedište organizacije „Gradonačelnici za mir„ nalazi se u japanskom gradu Hirošimi, međunarodnom simbolu mira i nade, gradu na koji je bačena prva atomska bomba krajem Drugog svjetskog rata, 1945. godine, usmrtivši više od 140.000 ljudi.

Misija „Gradonačelnika za mir“ je da doprinesu postizanju trajnog svjetskog mira. Zalažu se za potpuno ukidanje nuklearnog oružja bliskom solidarnošću među opštinama i gradovima članicama i nastoje da riješe esencijalna globalna pitanja poput gladi i siromaštva, izbjeglica, kršenja ljudskih prava i degradacije životne sredine.

Aktivnosti povezivanja  opštine Novo Goražde i organizacije „Gradonačelnici za mir„ provedene su u saradnji sa  ambasadorom  Bosne i Hercegovine u Japanu, Sinišom Berjanom.