Митрополит одликовао начелницу Петковић

18.10.2021.

Општина Ново Горажде, из дана у дан, полако бива препозната од стране најважнијих српских друштвених институција као релевантан фактор који доприноси оснажењу културно – историјског идентитета нашег народа у цјелини. Прије само пар година дјеловало је незамисливо да један представник општине Ново Горажде добије признање оволике важности од стране Српске Православне Цркве. Од општине која је, због лошег вођења и великих финансијских проблема, у јавности била на гласу као општина која заслужује да се угаси и не постоји, Ново Горажде данас ужива, слободно се може рећи, велики углед у друштвено-политичком животу Републике Српске и региона.

У Сарајеву је, приликом јуче одржане свечаности, поводом јубилеја 50 година монашке и 30 година епископске службе Митрополита Хризостома, а којој је присуствовао и Патријарх Српски, господин Порфирије, начелница општине Ново Горажде од стране Мирополије дабро – босанске одликована сребрним орденом Свештеномученика Петра Митрополита сарајевског и дабро – босанског.

  • Ово је признање свим нашим грађанима, свим оним појединцима који су у протеклом периоду својим дјеловањем допринијели да се чувена Горажданска штампарија вине на пиједестал који јој објективно и припада, који су помогли у намјери да цијели Балкан сазна да је Ново Горажде колијевка српске писмености, културе и духовности и тако спозна важност Горажда које је оно имало у средњем вијеку. За једну малу средину и јединицу локалне самоуправе која има статус такозване изразито неразвијене општине, ово признање још више добија на значају, а нарочито ако се узме у обзир кроз шта је све та општина прошла само годину – двије прије обиљежавања јубилеја 500 година од оснивања Горажданске штампарије. Драго ми је да је Српска Православна Црква препознала наше напоре, те нас на неки начин наградила за све учињено, изјавила је начелница Мила Петковић.

Орден Свештеномученика Петра, Архиепископа сарајевског и Митрополита дабро – босанског је најзначајније одликовање које додјељује Митрополија, а заслужују га истакнути појединци који су својим радом и примјером допринијели развоју и оснажењу Српске Православне цркве и српског народа у цјелини.

Орден носи име Митрополита Петра (Зимоњића) који је током Другог свјетског рата страдао од стране припадника нацистичке НДХ у чијем је саставу била и данашња Босна и Херцеговина.